Memòria històrica

Madrid retira les plaques dels noms de víctimes del franquisme a l'Almudena

Un col·lectiu de Memòria Històrica demana a la fiscalia investigar l'ajuntament per haver destruït el memorial

El PSOE titlla de «miserables» el PP i Cs perquè considera aquest gest com un «atac institucional»

undefined51101751 madrid  26 11 2019  obras de modificaci n del memorial en el191126195821

undefined51101751 madrid 26 11 2019 obras de modificaci n del memorial en el191126195821 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El govern municipal de l’Ajuntament de Madrid ha procedit a retirar les plaques amb noms de víctimes del franquisme del Memorial de l’Almudena que van ser col·locades abans de la seva paralització amb l’objectiu d’«unificar el reconeixement a les víctimes dels dos bàndols» durant la Guerra Civil en compliment del dictat pel Comissionat de la Memòria Històrica.

Fonts municipals han informat que ja es va frenar la instal·lació del memorial en homenatge als afusellats entre 1939 i 1945 de l’Almudena «per no complir l’acord del Comissionat de Memòria Històrica», ja que «el monument que s’havia planejat per l’anterior equip de Govern no seguia les premisses d’imparcialitat donades pel Comissionat i era contrari a les seves recomanacions».

En aquest punt han incidit que el Comissionat recomanava que no figuressin noms a la placa. Ara s’unificarà «el reconeixement a les víctimes dels dos bàndols». «Per evitar, amb l’objecte d’assolir la pacificació social, la producció de nous greuges al intentar evitar-ne d’altres, una societat democràtica té obligació d’honrar totes les víctimes, siguin del període bèl·lic republicà o del període franquista», afirmava el Comissionat.

Denúncia a la fiscalia 

Una associació de Memòria Històrica ha sol·licitat a la Fiscalia General de l’Estat i el Tribunal de Comptes que investiguin l’Ajuntament de Madrid pel maneig de fons públics en relació amb el desmantellament del monument memorial a les víctimes del franquisme al cementiri de l’Almudena. Les denúncies han sigut presentades aquest dimarts per l’Associació Memorialista Ranz Orosas després de tenir ahir coneixement de la «destrucció» de part d’aquest memorial.

Al memorial havien d’aparèixer inscrits els noms d’almenys 2.937 personesexecutades en els primers anys de la dictadura, en aplicació de «les sentències d’uns consells de guerra que no manquen de les mínimes garanties processals, incloent-hi el més bàsic dret a la defensa», segons aquests col·lectius.

El col·lectiu considera que és «un deure ineludible dels diferents òrgans municipals la defensa dels interessos de les arques públiques i de la corporació» i, amb aquest acte, segons recalquen, s’ha produït «un mal de més gravetat al conjunt dels madrilenys, per això es formula la present denúncia, per un possible delicte de prevaricació».

El PSOE, contra el PP, Cs i Vox

El regidor socialista a l’Ajuntament de Madrid Ramón Silva ha titllat de «miserables» el PP i Cs en el ple per l’«atac institucional» al retirar les plaques amb noms de víctimes del franquisme del Memorial de l’Almudena que van ser col·locades abans de la paralització del projecte consensuat per l’extint Comissionat de la Memòria Històrica.

Silva ha carregat contra el «brutal atac institucional perpetrat pel govern gràcies a la ultradreta». «Miserables», ha etzibat als grups del PP i Cs, als quals ha recordat que les plaques de l’Almudena serviran «per posar nom en una làpida al cementiri» a qui mai la va tenir, cosa que suposa tornar a condemnar les víctimes de nou a l’anonimat.

Notícies relacionades

L’edil ha llançat al president del ple, Borja Fanjul, que, amb el que va passar ahir, el Govern va posar en marxa el seu particular ‘damnatio memoriae’ –«condemna de la memòria»–, una pràctica de l’antiga Roma consistent a condemnar el record d’un enemic de l’Estat després de la seva mort, i tot perquè són «un govern ostatge» de Vox.