pla municipal

El TSJM desestima la suspensió cautelar del pla de Carmena sobre els pisos turístics

Denega l'adopció de mesures cautelars perquè «no aprecia la concurrència dels requisits exigits per a l'adopció»

El PP i Cs es queixen de l'augment dels allotjaments que han donant lloc a l'economia submergida

49083122 60

49083122 60

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha desestimat la suspensió cautelar del pla elaborat pel govern municipal d’Ahora Madrid, amb l’exalcaldessa Manuela Carmena al capdavant, que intentava frenar la conversió de les vivendes en allotjaments turístics.

A través de dues interlocutòries datades el 25 d’octubre, a què ha tingut accés Europa Press, es denega l’adopció de mesures cautelars al pla, ja que «no aprecia la Sala la concurrència dels requisits exigits per a l’adopció de la mesura cautelar sol·licitada». Un dels recursos va ser interposat per Madrid Aloja i l’altre, per LikeHomeMadrid. Contra les dues resolucions es pot interposar recurs de reposició.

Es buscava paralitzar de manera cautelar l’acord de 27 de març del 2019 del Ple de l’Ajuntament de Madrid, pel qual s’aprova el Pla Especial de regulació de l’ús de serveis terciaris en la classe d’hostalatge, districtes de Centro, Arganzuela, Retiro, Salamanca, Chamartín, Tetuán, Chamberí, Moncloa-Aravaca, Latina, Carabanchel i Usera. Tant l’anterior Govern municipal com l’Associació Empresarial Hotelera de Madrid s’havien oposat a l’adopció d’aquestes mesures cautelars.

Infringeix el règim d’usos del sòl

El TSJM recorda en les dues interlocutòries que les mesures cautelars miren d’assegurar l’eficàcia de la resolució que posi fi al procés, evitant la producció «d’un perjudici d’impossible o difícil reparació». Indica, per contra, que «la negativa a suspendre l’executivitat d’un instrument de planejament no pot fundar-se en la consideració que els plans urbanístics tenen la naturalesa de disposicions de caràcter general».

Així, tractant-se de la impugnació d’un pla especial, la seva suspensió cautelar ha de resoldre’s «d’acord amb els criteris que amb caràcter general han de presidirl’adopció de mesures cautelars, destacant el que obliga a prendre en consideració si l’execució de l’acte o l’aplicació de la disposició poguessin fer perdre la seva finalitat legítima al recurs», una cosa que el Tribunal entén que no es dona en aquests casos.

Entenien les associacions que van sol·licitar les mesures cautelars que el Pla contravenia el règim d’usos del sòl previst en el Pla General d’Ordenació Urbana de Madrid de 1997, restringint l’ús terciari en la seva classe d’hostalatge, de manera que la seva implantació per llicència directa es prohibeix on, d’acord amb el PGOU de 1997, l’ús d’hostalatge era compatible amb el característic residencial.

Recursos pendents

Fonts de l’àrea de Desenvolupament Urbà, capitanejada per Mariano Fuentes, asseguren que l’Ajuntament haurà d’esperar encara que la Justícia resolgui els set recursos que hi ha pendents i que hi hagi sentència ferma per saber si s’anul·la o no el Pla Especial d’Hostalatge aprovat per l’anterior Govern de Manuela Carmena, a l’haver denegat ahir el TSJM la suspensió cautelar. De la mateixa manera incideixen que «les cautelars no entren en el fons de la qüestió, simplement en la urgència d’adoptar o no una mesura,», i que l’Ajuntament respecta, «com no pot ser de cap altra manera», l’acció de la Justícia.

Així, en aquests moments, l’equip de Govern està en la mateixa situació en què estava quan va arribar a Cibeles, «a l’espera que es resolguin els set recursos», per decidir què fer amb aquest pla. És l’entrada independent a aquest tipus de vivendes el principal desacord amb el pla, ja que sí que es mantindrà que la vivenda turística sigui una activitat econòmica englobada dins de l’ús terciari hostalatge.

Notícies relacionades

Des que el PP i Cs van arribar al Govern municipal s’han inspeccionat 365 edificis, un total de 6.363 vivendes i s’han detectat 1.202 vivendes d’ús turístic. En aquest període s’han dictat 358 ordres de cessament. Consideren que l’actual Pla Especial no ha resolt «cap dels problemes que pretenia», ja que no ha disminuït el nombre de pisos turístics, «sinó que s’ha multiplicat l’oferta», i «els ha introduït en l’economia submergida». A més, han assenyalat que encara desconeixen si la Justícia suspendrà o no el pla.