comunitat de madrid

Els intèrprets de llengua de signes de l'ESO van a la vaga des del dia 23

Aquests especialistes de 23 instituts madrilenys assenyalen la Conselleria madrilenya

Nòmines impagades i un concurs desert, principals causes del seu descontentament

zentauroepp43619414 graf3575  zaragoza  05 06 2018   los estudiantes se preparan180611220059

zentauroepp43619414 graf3575 zaragoza 05 06 2018 los estudiantes se preparan180611220059 / Javier Cebollada

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els intèrprets de llengua de signes que donen servei als alumnes discapacitats d’ESO en 23 instituts madrilenys aniran a la vaga indefinida des del 23 de setembre per l’impagament de les seves nòmines. La licitació del servei per a aquest curs 2019-2020 va ser convocada el març, abans que es publiqués el Conveni col·lectiu general de centres i serveis d’atenció a persones amb discapacitat, malgrat que la Conselleria d’Educació «ja estava advertida» que canviarien les condicions laborals, cosa que ha provocat que el concurs quedi desert.

A aquesta convocatòria es van presentar quatre empreses. «Domicilia Grup Nord, que finalment va quedar fora per presentar una oferta massa baixa. La següent classificada va ser Aires Creatius, que va guanyar l’adjudicació al maig i va renunciar quan havien de firmar», afegeixen les mateixes fonts. La següent va ser «el Grup Eulen, que va presentar la documentació però va renunciar a l’agost, després de publicar-se el conveni al juliol, que recull les despeses mínimes reals, i veure que el benefici empresarial del 8% que deia la Conselleria es quedava en un 3%», continuen. La quarta candidata era CILSEM que, després de prestar el servei fins al juny passat, deu nòmines endarrerides i «no va poder acreditar solvència financera per als quatre anys del contracte», per la qual cosa la licitació va quedar deserta.

Al començar el curs amb els alumnes sense intèrprets i els intèrprets sense feina, la Conselleria ha fet una convocatòria «urgent amb caràcter excepcional», consistent en «una subhasta telemàtica de contracte sense publicitat, o encomanda de servei, per a un mínim d’un mes i un màxim de cinc mesos». El termini per presentar ofertes va acabar aquest dimarts i es preveu que la nova licitació, per dos anys, es convoqui entre octubre i novembre, amb la qual cosa l’empresa que arrencarà el curs «pot quedar-se fora d’aquesta licitació oberta que serà per preu».

Impagaments de CILSEM

Els treballadors, que estan a l’atur i no han sigut subrogats, asseguren la vaga és contra CILSEM per impagament de nòmines (d’entre 900 i 1225 euros), mentre que l’empresa assegura que aquests intèrprets, «no depenen ja de l’empresa» des de juny, quan van acabar el contracte. Segons els sindicats, els impagaments han arribat fins a les quatre mensualitats, tot i que l’habitual era d’un parell de mesos.

El curs passat hi havia 27 treballadors indefinits fixos discontinus –que treballen de setembre a juny– i uns 12 temporals, que el pròxim curs hauran de ser com a mínim 50, inclosos els substituts per cobrir permisos i baixes, continuen.

Notícies relacionades

«Vam avisar a la Conselleria al febrer que hi havia un conveni col·lectiu a punt de publicar-se i calia ajustar la licitació a la nova normativa. En lloc d’esperar al conveni per adaptar l’oferta, van accelerar la licitació per no haver de treure-la més cara», afirma el comitè d’empresa. «Van publicar ràpid la licitació per fer-ho amb els preus antics. El problema ara és per a l’empresa que haurà d’afrontar els salaris amb el preu que la Comunitat va oferir», continuen.

El comitè manté la vaga indefinida per al 23 de setembre, si abans no els abonen les nòmines, tot i que aleshores molts intèrprets ja estaran treballant per a una altra empresa, la qual cosa els impediria secundar l’atur. Davant d’això, des del comitè indiquen que CILSEM també té «altres treballadors, no només els intèrprets de secundària, als quals també deuen nòmines i que sí que podran fer vaga». «Que ens paguin el que ens deuen. Després, la lluita professional és aconseguir una borsa de treball de contractació directa» per l’Administració, acaben des del comitè d’empresa.