Quatre persones més

Un jutge accepta per primera vegada investigar Billy el Niño per un delicte de lesa humanitat

La querella ha sigut recolzada per la plataforma de víctimes del franquisme Ceaqua

zentauroepp24404441 former member of the security forces of the franco dictators180626102345

zentauroepp24404441 former member of the security forces of the franco dictators180626102345 / GERARD JULIEN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutjat d’instrucció número 49 de Madrid ha obert diligències per investigar Antonio González Pacheco, conegut com a ‘Billy el Niño’‘Billy el Niño’, i quatre persones més per un delicte de lesa humanitat, en el que serà la primera investigació que es dugui a terme després de diverses querelles rebutjades.

En un interlocutòria, la jutge María Isabel Durantez admet la querella presentada per Miguel Ángel Gómez, representat per la plataforma de víctimes del franquisme Ceaqua, a l’entendre que els fets descrits "fan presumir la possible existència d’una infracció penal".

Es tracta de la primera vegada que un jutjat accepta investigar la possible comissió de delictes per part de Billy el Niño, inspector de la Brigada Politicosocial del franquisme. Miguel Ángel Gómez va presentar la seva querella als jutjats de la plaça de Castilla de Madrid per denunciar que va ser detingut i torturat en dues ocasions en els últims anys de la dictadura.

La primera, el 1971, acusat de propaganda i atemptat a l’autoritat, mentre que en la segona, el 1973, va ser acusatd’associació il·lícita per pertànyer a la Lliga Comunista Revolucionària (LCR). Gómez va passar set dies incomunicat a la Direcció General de Seguretat i, posteriorment, 15 dies a la infermeria abans de ser traslladat a la presó de Carabanchel.

Precedent important

Es tracta de la primera de les 30 querelles presentades des del 2017 per víctimes del franquisme que és admesa, després de diversos arxivaments per considerar que els fets denunciats han prescrit. De fet, l’Audiència Provincial de Madrid va confirmar l’octubre de l’any passat l’arxivament de la querella d’una altra víctima, Felisa Echegoyen, contra Pachecho per un delicte de tortures en concurs amb un altre de lesa humanitat.

Notícies relacionades

Ara la jutge obre diligències en una interlocutòria que és recurrible i dona trasllat al fiscal perquè informi de la competència del jutjat sobre els fets.

Ceaqua ha aplauditl’"avenç"  que s’està aconseguint com a conseqüència de l’"empenta i la constància" de les víctimes i ha opinat que aquesta decisió ha de fer canviar el criteri de la fiscalia perquè comenci a recolzar la investigació de crims "tan summament greus".