La Policia obre un expedient al comissari que va convidar 'Billy el Niño' a un acte oficial

Fernando Grande-Marlaska ha ordenat investigar l'agent que va convidar el torturador a una copa a Ciudad Lineal amb motiu del patró del cos

billy

billy

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Direcció Superior de Policia de Madrid ha incoat un expedient disciplinari al comissari del districte de Ciudad Lineal, José Manuel Mariscal de Gante y Mirón, per haver convidat al Dia de la Policia en aquest centre a l’inspector de la Brigada Político-Social en el franquisme Antonio González Pacheco,  Billy el Niño.

Fonts policials han assenyalat a Efe que, tal com han avançat La Sexta i ‘eldiario.es’, Billy el Niño va ser convidat pel comissari de Ciudad Lineal, José Manuel Mariscal de Gante y Mirón, a "la copa" que tradicionalment se serveix per celebrar a la comissaria la festivitat del patró, els Sants Àngels Custodis.

Les fonts consultades han indicat a Efe que en aquesta celebració no hi va acudir cap altre comandament policial de la Direcció Superior de Policia de Madrid ni tampoc el director general del cos. Després de conèixer-se l’assistència de Billy el Niño a aquest esdeveniment, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha donat instruccions a la Direcció General de la Policia per obrir una investigació i esbrinar les raons de la seva presència en l’acte.

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha defensat aquest divendres que el policia franquista Antonio González Pacheco, conegut com a 'Billy el Niño', és en aquest moment "un ciutadà lliure" i per tant "pot acudir als llocs on el conviden".

Festa del patró de la Policia

Celaá ha fet aquesta afirmació en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres després que La Sexta hagi publicat un vídeo en el qual es pot veure Billy el Niño entre els convidats a la Comissaria de Policia de Ciutat Lineal amb motiu del Sant Patrón de la Policia.

"Entenc que és un ciutadà lliure que pot acudir als llocs on el conviden", ha afirmat la portaveu de l’Executiu, que no ha pogut precisar en quin procés es troba la reforma que permetrà retirar a l’inspector de la Policia jubilat les condecoracions de les quals disfruta.

Precisament, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, estudia quins passos s’han de fer per treure les quatre condecoracions que té ‘Billy el Niño’.

Preguntada sobre aquest assumpte en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha assegurat que desconeix l’avenç d’aquests tràmits seguits a Interior i que “ ‘Billy el niño’ és un ciutadà lliure que pot acudir als llocs on el conviden".

Izquierda Unida ja ha denunciat la presència del policia jubilat en els actes de celebració del Dia de la Policia a la comissaria de Ciudad Lineal i ha registrat una bateria de preguntes per escrit al Govern i la compareixença de Marlaska perquè expliqui si ‘Billy el Niño’ va ser convidat oficialment a participar en acte.

Segons les dades facilitades a IU, aquest policia va compartir un vi espanyol i aperitius juntament amb altres persones que van ser convidades a partir de les 13.30 hores a les dependències de la comissaria de Ciudad Lineal.

Prèvia invitació

Notícies relacionades

"Per assistir a aquesta restringida celebració era necessari haver sigut convidat prèviament pel comissari en cap d’aquesta destinació policial, José Manuel Mariscal de Gante y Mirón. A finals de setembre es van enviar des d’aquesta comissaria desenes d’invitacions per a aquest esdeveniment, totes elles validades amb el segell oficial de la 'secretaria' de l’esmentat centre policial", afirma IU en un comunicat.

La portaveu d’IU al Congrés, Eva García Sempere, planteja a Marlaska que expliqui perquè "mentre el Govern encara no ha procedit a la retirada de les condecoracions al torturador franquista Antonio González Pacheco, la Policia Nacional el convida a un acte oficial a Madrid".