"les negociacions les encapçalarà Ciutadans"

Villacís deixa la porta oberta a un acord amb el PSOE a Madrid

La candidata està oberta a pactar amb totes les forces polítiques amb l'únic "cordó sanitari" en el seu programa

zentauroepp47020019 madrid 19 02 2019 politica bego a villacis portavoz y concej190219090513

zentauroepp47020019 madrid 19 02 2019 politica bego a villacis portavoz y concej190219090513

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Madrid i candidata a les eleccions municipals del 26 de maig, Begoña Villacís, va obrir aquest dimarts les portes a un possible acord postelectoral amb el PSOE, perquè tot i que la direcció del seu partit ha decidit no pactar amb aquest partit en l’àmbit estatal, "a Madrid no hi ha hagut un cop a la democràcia" i "això ho canvia absolutament tot". 

Ho va dir en una trobada amb la premsa al centre de Madrid, al ser preguntada per un possible acord amb el PP i amb Vox, similar al de la Junta d’Andalusia, una cosa que no rebutja perquè, va explicar, l’únic "cordó sanitari" és el seu programa electoral, és a dir, que hi ha disposició per "parlar amb totes" les forces polítiques que obtinguin representació a l’Ajuntament de Madrid i l’eix seran les mesures concretes que es posin sobre la taula, "no mirant qui sinó per a què". 

La diferència amb Andalusia, va precisar, és que a Madrid "les negociacions les encapçalarà Ciutadans" perquè és el partit que té "més paperetes per poder liderar un pacte" en vista de les enquestes. Les mesures, va afegir, tindran a veure amb la neteja i l’asfaltatge dels carrers o la baixada d’impostos, especialment l’IBI, que ara és "el més alt de tota la història" malgrat el superàvit del consistori. 

Va reconèixer, en aquest sentit, que amb el PP "serà més probable que puguem sumar", ja que ara són els dos partits de l’oposició, però també va obrir la porta a un acord amb el PSOE. Preguntada pel veto que la direcció nacional del seu partit ha votat envers el PSOE en l’àmbit estatal, Villacís va remarcar que això es deu únicament als "peatges" que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha pagat als independentistes. 

"No és el mateix Partit Socialista", va dir, l’estatal i el municipal, perquè el de Sánchez ha sigut "el còmplice perfecte de l’independentisme", però "a Madrid no hi ha hagut un cop a la democràcia. Això ho canvia absolutament tot", va apuntar. 

El problema de la vivenda

Villacís va denunciar que durant el govern de Manuela Carmena a Madrid el preu de la vivenda "s’ha disparat un 33%" i no per casualitat, sinó pel bloqueig de 50.000 vivendes a la zona sud "sense cap mena de raó" o perquè de les 4.500 noves vivendes promeses només se n’han conclòs 63. A aquesta "política intervencionista", va alertar, ara s’hi uneix l’"ocurrència" del decret del Govern, amb mesures "artificials" sobre els lloguers que ja han fracassat en ciutats com París o Berlín i que només han aconseguit reduir el parc de vivendes i, per tant, un increment de preus més gran.

Notícies relacionades

Villacís va qualificar d’"inútil" aquest decret i va reiterar que l’única manera de baixar els preus és donar incentius i certeses als propietaris perquè posin les seves vivendes a disposició del mercat de lloguer. Una de les mesures necessàries, va assegurar, és la llei contra l’ocupació presentada pel seu partit al Congrés dels Diputats. 

La candidata va carregar, a més, contra l’"abús" de la figura del decret per part del Govern, i es va declarar partidària d’"eliminar" la possibilitat que l’Executiu pugui legislar de forma sistemàtica fent servir aquest mecanisme reservat per a matèries urgents.