Símbol de la Guerra Civil

L'Ajuntament de Madrid aprova l'expropiació de la casa retratada per Robert Capa a Vallecas

El pla, amb els vots a favor del PSOE i Ahora Madrid, convertirà l'immoble en un espai cultural

peironcely10robertcapa

peironcely10robertcapa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ple de l’Ajuntament de Madrid ha aprovat aquest dimarts un pla per expropiar la casa de Vallecas fotografiada per Robert Capa, símbol de la Guerra Civil, i convertir-la en un espai cultural.

Amb els vots a favor del PSOE i Ahora Madrid, l’abstenció del PP i l’oposició de Cs, el ple ha aprovat la modificació del pla general d’ordenació urbana (PGOU) de Madrid per a aquesta parcel·la que la ciutat de Madrid pretén expropiar per un import de 500.000 euros.

Una decisió que ha presenciat l’especialista en l’estudi de la història contemporània d’Espanya Ian Gibson, que ha mostrat la seva alegria per la protecció de la casa del número 10 del carrer Peironcely de Madrid, que es convertirà en "un lloc viu" i d’aprenentatge.

"La meva més profunda enhorabona a tots els que han treballat per aconseguir aquesta victòria que tindrà una ressonància internacional", ha enaltit Ian Gibson, convençut que aquest és un gran dia per a "la memòria d’Europa".

"L’Ajuntament de Madrid ha fet un pas definitiu per recuperar un escenari de la guerra, que es va convertir en una icona universal", ha recordat l’historiador.

Reallotjament de les famílies

L’Ajuntament procedirà al reallotjament de les famílies que ocupen les 12 vivendes de l’immoble, actualment molt deteriorat, construït sobre una parcel·la de 495 metres quadrats de superfície al barri d’Entrevías del districte de Puente de Vallecas.

L’any 2010 es va identificar aquesta casa com la que Robert Capa havia fotografiat com a testimoni de l’atac que l’aviació alemanya va perpetrar en aquells carrers de Vallecas al cap de pocs mesos de l’inici de la Guerra Civil, a la tardor de 1936.

Després que els propietaris de la casa demanessin una llicència de demolició de l’edifici habitat per diverses famílies en condicions precàries, el 2017 la Fundació Anastasio de Gracia va iniciar una campanya sota el lema #SalvaPeironcely10 per protegir aquest lloc que Capa va convertir en una icona universal de l’horror de la guerra.

La Comunitat de Madrid va desestimar convertir-lo en Bé d’Interès Patrimonial, però va proposar a l’Ajuntament incloure’l al Catàleg d’Elements Protegits.

Notícies relacionades

L’estudi de l’edifici va posar de manifest el seu interès com a representant d’un tipus de vivendes pràcticament desapareguda: les vivendes per a les famílies humils nascudes a l’empara de la Llei de Cases Barates.

El juliol passat es va aprovar inicialment la modificació del pla per catalogar l’edifici i destinar-lo a l’ús d’equipament públic, un pla que passa per l’expropiació de l’edifici on aquest dimarts, tal com ha recordat Ian Gibson, viuen entre goteres fins a 14 nens, que no poden esperar més per tenir una vida millor.