Nominada als Goya

El cardenal Osoro obliga a suspendre la projecció d'una cinta sobre Gaza

El rector ha qualificat aquest fet de "censura" per "pressions de la comunitat jueva" i assegura que els han amenaçat sense donar "grans motius"

cardenal-osoro

cardenal-osoro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid, ha obligat a suspendre al centre pastoral de San Carlos Borromeo la projecció del documental 'Gaza', nominat als premis Goya, per "pressions de la comunitat jueva", ha explicat el rector.

La projecció del documental estava prevista aquesta tarda, però la web de San Carlos Borromeo –un centre pastoral al barri de Vallecas que va perdre fa uns anys la seva condició de parròquia–, informa que s’han vist en l’"obligació" de suspendre-la "per ordre" del cardenal.

"No ens han donat grans motius, ens han amenaçat", ha denunciat el rector, Javier Baeza.

El sacerdot ha explicat que aquest dijous a última hora van rebre una trucada del vicari per informar-los que Osoro havia demanat el "cessament immediat de la projecció" perquè "havien rebut moltíssimes pressions de la comunitat jueva". "M’ho van advertir molt seriosament. Si no ho feia, em van dir que m’atingués a les conseqüències canòniques pertinents", ha afegit.

Qualificat de "censura"

El rector ha qualificat aquest fet de "censura" i ha indicat que, tot i que no ha vist el documental, imagina que com que està nominat als Goya "no serà un cant a la violència ni enaltirà valors antidemocràtics", però ha reconegut que havien rebut "insults" per les xarxes socials després de comunicar-ne la projecció.

Fonts de l’arquebisbat de Madrid s’han limitat a confirmar que va ser el cardenal el que va demanar suspendre la projecció del documental, però no han volgut de moment donar explicacions sobre els motius.

Notícies relacionades

La parròquia, d’altra banda, ha assenyalat a la seva web que la intenció de la projecció d’aquest documental era "oferir una reflexió sobre la realitat de la Gaza" des del seu "compromís amb la realitat del poble palestí, un poble que pateix i viu una inqüestionable falta de drets".

El documental 'Gaza' mostra a través de diversos personatges "la vulneració de drets humans que pateixen diàriament i la situació de bloqueig i postguerra en què prova de sobreviure la població palestina a la Franja", segons consta a la fitxa de les nominacions dels premis Goya.