Eleccions municipals del 2019

Rita Maestre i cinc regidors més s'aparten de les primàries de Podem a Madrid

Carmena fa pinya amb els edils i defensa que el projecte de continuïtat passa perquè ells es quedin

Echenique afirma que "els regidors de Podem seran els que han passat per les primàries de Podem"

La regidora Rita Maestre i l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

La regidora Rita Maestre i l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. / EFE / ALBERTO MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La portaveu de l’Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, i cinc regidors més de Podem –José Manuel Calvo, Jorge García Castaño, Esther Gómez, Marta Gómez Lahoz i Paco Pérez–han retirat les sevescandidatures a les primàries de Podem Madrid, on s’havien inscrit per integrar-se en la llista que acompanyarà l’actual alcaldessa, Manuela Carmena, en les eleccions municipals del 2019. Els sis regidors van refusar presentar-se al procés d’elecció interna per una falta d’acord amb el secretari general de Podem Madrid, Julio Rodríguez. I és que Maestre i els seus companys, amb els quals Carmena ja compta si guanya els pròxims comicis, quedaven relegats als últims llocs de la llista presentada per l’ex-JEMAD.

Tots sis –tots ells de corrents diferents dins de la formació–han assenyalat que formaran part "del procés participatiu que es desenvoluparà en un futur", dins d’Ahora Madrid, ja que és imprescindible fer compatible el projecte polític al voltant de l’alcaldessa i el seu "compromís amb Podem". "Som part del Podem que fa anys que treballade bracet amb Manuela Carmena, i ho continuarem fent", han afirmat en un comunicat.

Per la seva banda, Carmena ha fet pinya amb els edils i ha defensat que el seuprojecte de continuïtatal Consistori passa perquè es quedin. "Són uns regidors molt importants, que han exercit la seva feina molt bé, amb qui em sento molt còmoda", ha indicat la primera edil, per després llançar un dard a Podem a l’afirmar que el nou equip s’ha d’elegir a través d’una plataforma "que no sigui un acord de partits polítics amb quotes". 

No seran regidors de Podem

"Els regidors de Podem seran els que han passat per les primàries de Podem", ha sentenciat el secretari d’Organització morat, Pablo Echenique. I és que en la formació té clar que no hi pot haver ningú en un càrrec públic que no hagi sigut posat per les bases.

“La direcció estatal no col·loca ningú ni dins ni fora de Podem, cada persona es col·loca a si mateix segons les seves pròpies decisions lliures", ha continuat Echenique. Així, queda clar que Maestre i la resta de regidors no parlaran en nom de la formació morada, almenys quan exerceixin com a edils, ja que algun forma part dels òrgans interns de Podem. 

Echenique ha tret importància a l’assumpte assenyalant que els seus companys de Madrid "han fet una bona feina" i ha demanat que no es trenqui el pacte entre Carmena i Rodríguez per presentar-se junts a les eleccions municipals i fer front a la dreta

Qüestió de llocs

El desacord entre els sis regidors i Rodríguez esclatava aquest diumenge a la nit, hores abans d’acabar el termini per presentar candidatures. I és que la llista encapçalada pel secretari general donava prioritat a Francisco Verdes, assessor de Podem situat en el número tres i a Maby Cabrera, secretària d’Organització de Podem a la ciutat de Madrid, en el número quatre de la llista, davant dels regidors que formen part de l’actual Govern de Carmena.

Notícies relacionades

Especial rellevant és la situació de García Castaño, a qui sectors del 'pablisme' volien relegar al número 11, malgrat que va ser el que va prendre les regnes de l’Ajuntament després que Hisenda intervingués els seus comptes i Carmena expulsésCarlos Sánchez Mato (IU) per haver-li ocultat aquesta informació. 

Finalment, malgrat que Rodríguez havia convocat aquest dilluns una roda de premsa a les 17.00 hores per donar a conèixer la seva candidatura, caldrà esperar una mica més per saber els noms que la integren. Així ho han comunicat des de Podem després de cancel·lar l’acte.