CLÀSSIC DEL TRANSPORT

El Rei viatja amb el metro madrileny per inaugurar-ne el centenari

El president de la Comunitat, Ángel Garrido, assegura que aquesta visita és "històrica", com la d'Alfons XIII el 1919

GRAF8386. MADRID (ESPAÑA), 17/10/2018.- El Rey Felipe, durante el recorrido en metro entre las estaciones de Sol y Chamartín, en el acto conmemorativo del centenario de la puesta en funcionamiento de la primera línea de Metro de Madrid.-EFE/Mariscal / Mariscal (EFE)

GRAF8386. MADRID (ESPAÑA), 17/10/2018.- El Rey Felipe, durante el recorrido en metro entre las estaciones de Sol y Chamartín, en el acto conmemorativo del centenario de la puesta en funcionamiento de la primera línea de Metro de Madrid.-EFE/Mariscal
gqnq1qiruhfojqsu4wweq31100

/

2
Es llegeix en minuts
Servimedia

El rei Felip VI va viatjar aquest dimecres amb elMetro de Madrid, amb motiu de la inauguració dels actes commemoratius del centenari del suburbà. El president de la Comunitat, Ángel Garrido, va declarar abans d’entrar al’estació de metro de Sol per acompanyar al Monarca que aquesta visita és "històrica, com també ho va ser lad’Alfons XIII en la seva inauguració", el 17 d’octubre del 1919

."Arrenquem aquest centenari amb la presència del Rei, cosa que per a nosaltres un autèntic honor," va manifestar Garrido, que va assenyalar que "avui és un dia molt important per als madrilenys". "Celebrem que tenim 100 anys d’un transport públic com el metro, que és un dels millors del món."

Ja a dins del suburbà, Garrido va acompanyar el Monarca en la inauguració del’exposició  de trens clàssics restaurats de Metro, amb la qual la Comunitat de Madrid comença les celebracions per commemorar el centenari del suburbà, que s’estendran durant tot l’any amb una àmplia programació d’activitats.

Abans d’inaugurar l’exposició, Felip VI i Garrido van viatjar amb tren des de l’estació de Sol a la de Chamartín, un trajecte similar –tot i que una mica més llarg– al que Alfons XIII va fer el 1919 durant l’acte d’inauguració del suburbà i que va suposar el primer viatge amb Metro que es feia a Espanya.

Igual que el seu besavi

A més, Felip va poder fer-se la mateixa fotografia que ja es va fer el seu besavi Alfons XIII en la inauguració del 1919 al costat del primer tren que va viatjar per les vies de Metro de Madrid. A partir d’avui, madrilenys i turistes podran disfrutar d’aquesta exposició inaugurada per Felip VI i ubicada al’estació de Chamartín, en la qual es mostren els primers vagons que van circular fa un segle.

Aquells trens (quatre vagons en total) són els que van circular inicialment per la xarxa, l’MR-6 i l’MR-9, però en els pròxims mesos arribaran vuit cotxes més (actualment en procés de restauració), que van començar a rodar en anys posteriors: 1924,1927, 1942, 1955 i 1965.

Amb aquesta exposició es tracta de donar una visió detallada del’evolució  del material mòbil i, per tant, de la història de Metro i de la Comunitat de Madrid. La mostra tindrà caràcter permanent, perquè tots els viatgers de Metro puguin disfrutar d’aquestes joies d’extraordinari valor històric. Es podrà visitar els divendres, els dissabtes i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. L’entrada serà gratuïta, però serà necessària l’adquisició d’un títol de transport, ja que l’exposició es troba dins dels torns.

Pluja d’activitats

Notícies relacionades

L’exposició  inaugurada aquest dimecres és només l’inici de totes les accions que el Metro farà per commemorar el seu centenari, que inclouen activitats històriques i culturals per involucrar els madrilenys i fer-los partícips d’aquesta fita històrica fins a l’octubre del 2019. Només en l’últim trimestre del 2018, el Metro té previst realitzar una vintena d’accions, entre les quals destaquen la posada en marxa de tres exposicions més en les quals es mostrarà el passat, el present i el futur del Metro.

Durant aquest trimestre, el Metro llançarà el seu nou web, en el qual s’aposta per oferir informació de servei públic i corporativa d’una manera moderna, visual, pràctica i accessible per als usuaris. A més, s’engegarà un 'microsite' dedicat exclusivament al centenari, en el qual es mostrarà la història il’evolució  del suburbà a través de fotografies, vídeos i material inèdit.