corrupció

La Universitat Rei Joan Carles recorrerà l'arxivament parcial del 'cas màster'

43008452 59

43008452 59 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Universitat Rei Joan Carles de Madrid (URJC) ha anunciat que recorrerà la resolució de la titular del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid que acorda l’arxivament parcial del ‘cas màster’ per a 19 investigats pels delictes de prevaricació i suborn.

Segons han informat a Efe fonts de la Universitat, la URJC presentará un recurs contra la resolució de la jutge Carmen Rodríguez Medel, que el dilluns passat va tancar tota la investigació, tret del suposat delicte de falsedat documental, que imputa a l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i a uns altres quatre investigatats.

“Des del màxim respecte a les decisions judicials, la URJC no comparteix els criteris establerts en l’esmentada resolució relatius a la interpretació que s’efectua de la interlocutòria del Tribunal Suprem del 28 de setembre del 2018 que ha donat lloc a l’arxivament d’una part substancial de la causa”, assenyala la institució. No obstant, la universitat no ha donat més detalls ni sobre quan presentarà aquest recurs ni sobre el seu contingut.

Possibles recursos

La URJC exerceix l’acusació popular juntament amb el sindicat de presons Acaip, que segons ha informat a Efe no recorrerà la decisió de la magistrada, tot i que estudiarà els recursos que altres parts presentin per decidir si s’hi adhereix o no. En concret, el sindicat esperarà a conèixer el recurs de la universitat i també la posició de la Fiscalia, que encara no s’ha pronunciat sobre això.

No obstant, la fiscal general de l’Estat, María José Segarra, va avançar que la Fiscalia Provincial de Madrid “està estudiant” la interlocutòria d’arxivament de “cada persona” per “determinar si en la seva conducta hi ha indicis de criminalitat”. Tant és així que va diferenciar la resolució de la jutge de la interlocutòria de la Sala Penal del Tribunal Suprem referent al líder del PP, Pablo Casado.

“No crec que (de la interlocutòria del Suprem) es desprengui una resolució com la dictada” per la magistrada, va assegurar Segarra, la qual cosa deixa la porta oberta a recórrer l’arxivament parcial del ‘cas màster’.

Arxivament de la jutge

Rodríguez-Medel va arxivar la causa de prevaricació i suborn per als 19 investigats, de manera que tanca la peça C de Casado i redueix la peça principal únicament al delicte de falsedat.

D’aquesta forma, continuaran com investigats les persones involucrades en relació amb el treball de final de màster que Cristina Cifuentes defensa haver realitzat i presentat davant d’un tribunal, però l’acta d’avaluació del qual va ser presumptament falsificada.

Notícies relacionades

Aquests són –a més de l’expresidenta– l’exdirector de l’Institut de Dret Públic de la Universitat Rei Joan Carles (URJC) Enrique Álvarez Conde –investigat en un altre jutjat per suposada malversació de fons de l’Institut–, dues professores del tribunal, Cecilia Rosado i Alicia López de los Mozos i l’exassessora de l’expresidenta regional María Teresa Feito.

Per a la jutge, l’informe del tinent fiscal del Suprem Luis Navajas i la interlocutòria de l’alt tribunal “són determinants per a la resta de les decisions que s’han d’adoptar en aquest procediment”.