MOBILITZACIÓ A LAVAPIÉS

Desnonament a Argumosa: La Pepi continuarà vivint a casa seva

Paralitzat el desallotjament d'una veïna de Lavapiés després del suport de Nacions Unides

fotonoticia 20180928092423 640

fotonoticia 20180928092423 640

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La Pepi, vídua de 65 anys, ja respira tranquil·la. El seu desnonament està “paralitzat”.Un victòria per a ella, les seves dues filles i també per al Sindicat de Llogaters, que l’ha avalat fins a l’últim moment. Pepi Santiago viu des de fa 20 anys al carrer Argumosa, número 11. Un bloc en plena zona central de Madrid, al barri de Lavapiés. És un bloc en lluita des que una societat immobiliària el va adquirir i va notificar als veïns una augment del lloguer del 300%. La Pepi, com molts altres llogaters, no podia assumir un augment tan brutal i va continuar abonant la mensualitat que pagava fins ara. Els propietaris no ho van admetre. O pagues un 300% més o te’n vas. I si no te’n vas, et desnonem. I així va arribar l’ordre de desnonament, prevista per avui al matí.

Argumosa número 11 es va despertar ahir envoltada de nou furgonetes policials. Unes 100 persones, entre les quals hi havia representants del Sindicat de Llogaters, donaven suport a la Pepi i la seva família amb crits i aplaudiments. No et mouran, Pepi. Entre la multitud hi havia també la portaveu l’Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, i altres membres de Podem.

Nacions Unides

El cas de la Pepi –que es tramita en un jutjat de Madrid– és especial perquè l’ONU ha intercedit. El comitè de drets econòmics, socials i culturals de Nacions Unides es va dirigir tant al Govern com al jutjat per decretar la paralització del desnonament fins que la Pepi tingués una “alternativa habitacional”. És a dir, fins que les autoritats li facilitessin un pis (o una habitació) en condicions econòmiques assumibles.

Notícies relacionades

La tensió es palpava des de primera hora del matí. Entorn de les 10.00 hores, la comissió judicial ha requerit la Pepi i la seva advocada. La multitud que la recolzava al carrer estava amb l’ai al cor. ¿Seguirà el desnonament endavant? Minuts més tard, el somriure de la Pepi ho confirma. Paralitzat sine die. “Soc feliç. S’ha parat. Estic encantada després d’haver passat molt temps d’incertesa i nervis”,comentava a la porta de l’edifici davant d’una multitud de periodistes mentre les seves dues filles, de 27 i 28 anys, es quedaven al pis. “Moltes gràcies per tot el recolzament que m’heu donat”, va comentar a la gent que l’aplaudia al carrer. “Ara veuré si em relaxo una mica, perquè els nervis que he passat han sigut brutals”.

El Sindicat de Llogaters ha celebrat la notícia. I ha aprofitat la presència dels mitjans de comunicació per denunciar que els propietaris de l’edifici sí que han aconseguit desnonar altres veïns. “Han destrossat els pisos i els han tapiat”, va assegurar un portaveu del sindicat, per a qui tot respon a una operació per especular amb els pisos i donar-los un ús turístic.