ACTE PROTOCOL·LARI

Madrid assegura que la feina dels Equips d'Actuació Distrital millora la ciutat

El Consistori reconeix que s'estan fent tasques de manteniment en barris on no solia haver-n'hi

murgui

murgui

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Uns 160 membres dels Equips d’Actuació Distrital, el programa de l’Ajuntament de Madrid posat en marxa amb diferents organitzacions socials en el marc de la col·laboració publicosocial, s’han posat cara aquest dimarts al Palau de Cibeles, mentrestant, com ha explicat el delegat de Coordinació Territorial i Cooperació Publicosocial, Nacho Murgui, "milloren la realitat i la canvien a poc a poc".

"Perquè la ciutat es mantingui en condicions òptimes cal netejar el que està brut i arreglar el que està trencat, però a més tots i totes hem de prendre consciència de cuidar entre tots el que és de tots i totes", ha indicat Murgui, que ha agraït la tasca d’aquests Equips d’Actuació Distrital, finançats a través del Fons de Reequilibri Territorial. L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha estat present en aquest acte que ha servit per posar-se cara.

"Al no tenir feina i tenir-lo, a més de conèixer una altra gent, és un altre món", explicava un dels 174 membres dels Equips d’Actuació Distrital. Una altra d’elles assenyalava que la ciutadania és "molt agraïda". "Ens donen les gràcies perquè feia molt temps que no es netejaven aquestes zones. Fins i tot ens porten bocates, perquè això no ho havien vist mai", ha apuntat un altre dels membres dels Equips.

Un total de 174 persones en atur i en situació vulnerable, algunes d’elles asilades, han trobat un trampolí cap al mercat de treball mentre cuiden l’entorn urbà degradat de mà dels Equips d’Actuació Distrital, actius en aquest moment a Hortaleza, Ciudad Lineal, Usera, Villaverde, Fuencarral-El Pardo, Barajas, San Blas-Canillejas, Centre, Chamberí, Tetuán, Carabanchel, Latina i Vicálvaro.

Contractes mínims de sis mesos

 Les intervencions dels Equips d’Actuació Distrital són de diversos tipus, com iniciatives sociocomunitàries de conscienciació ciutadana en la cura dels espais públics, actuacions que involucrin la ciutadania en la cura dels barris o recolzament al petit comerç en la gestió de residus.

També incorporen activitats socialment útils relacionades amb la millora de l’entorn urbà: projectes de recuperació ambiental, participació en tasques de manteniment i recuperació d’espais interblocs privats d’ús públic, al costat d’activitats de millora ambiental que propiciïn vincles i compromisos dels veïns a nivell de carrer i barri, com ara cura d’escocells, el dipòsit correcte de residus...

Aquests equips realitzen petites actuacions de recuperació i adequació de l’entorn urbà per salvar situacions d’inseguretat fins a l’arranjament definitiu per part dels serveis municipals, com petits arranjaments o promoció d’iniciatives veïnals per afavorir el respecte i el millor ús del mobiliari i espai públic.

Els participants als Equips d’Actuació Distrital són contractats per períodes mínims de sis mesos i tenen les condicions que marquen els convenis col·lectius de cada sector. Ara mateix, l’Ajuntament està desenvolupant vies per poder continuar i ampliar aquesta iniciativa que garanteixi als seus participants certa estabilitat i consolidi el projecte.

Notícies relacionades

Atesa la bona acollida dels Equips i per continuar amb la lluita de l’Ajuntament contra el desequilibri territorial i per la cohesió social, aquest any el programa continuarà ampliant-se a dos nous districtes (Retiro i Moratalaz) i un nou àmbit (Canal Real), de manera que Madrid tindrà 16 equips en una quinzena de districtes.