la història de jeanie buss

Model 'Playboy', traïcions i lideratge: així és la primera dona propietària que guanya un anell de la NBA

Jeanie Buss, propietària dels Lakers, és una de les dones més poderoses en el món de l'esport als EUA

En totes les seves xarxes socials continua rebent comentaris sobre el seu físic: la jutgen i la sexualitzen

rpaniagua55376370 lake buena vista  florida   october 11  owner of the los ang201016164802

rpaniagua55376370 lake buena vista florida october 11 owner of the los ang201016164802 / Mike Ehrmann

3
Es llegeix en minuts
María García San Narciso

Més tard de les 4 de la matinada del 12 d’octubre, hora espanyola, Jeanie Buss (Santa Mónica, 59 anys) es va convertir en la primera propietària d’un equip de la NBA en guanyar l’anell. Ho va fer amb Los Angeles Lakers. 

La seva història en l’equip es remunta al seu pare Jerry Buss,  que va comprar el club el 1979. Va ser l’artífex del ‘showtime’ dels Lakers als 80, és a dir, qui va posar les cheerleaders i una banda en viu a la pista del Fòrum. Tenia Magic Johnson a la pista i Pat Riley com a entrenador. «Realment vaig intentar crear una imatge dels Lakers, una identitat diferent», va dir una vegada. «Crec que hem tingut èxit. Vull dir, els Lakers són un maleït Hollywood». L’equip va guanyar 11 títols sota la seva direcció.

Com una telenovel·la

Després de morir de càncer el 2013, la seva filla Jeanie, que llavors era vicepresidenta executiva d’operacions comercials de l’equip, va agafar els comandaments de l’entitat per desig del seu pare.  A partir d’allà va començar un camí que a estones semblava seguir el guió d’una telenovel·la i d’altres el de Joc de Trons, amb ella com Khaleesi, mare dels dracs. El seu germà Jim va ocupar el càrrec de president d’operacions i el seu altre germà, Johnny, va passar a ser vicepresident de desenvolupament estratègic. 

 

Els Lakers no guanyaven des del 2010, amb Kobe Bryant i Pau Gasol a l’equip. El 2017 encara no havien aixecat cap, així que Jeanie va decidir acomiadar Jim com a vicepresident d’operacions. Ell i el seu germà Johny van intentar expulsar Jeanie de la junta directiva.

L’intent de cop dels seus germans no va sortir bé gràcies a la rapidesa d’ella. Els va amenaçar de portar-los als tribunals per violar la confiança. Ells es van fer enrere. Així que va obligar Johnny a renunciar com a fideïcomissari i el va substituir per la seva germana Janie. 

Coratge i compassió

El següent moviment va ser contractar persones de la seva confiança. Un d’ells era Magic Johnson, a qui coneixia des que era adolescent i que va passar a ser president d’operacions de bàsquet per reemplaçar Jim. L’altre va ser Rob Pelinka, l’agent de Kobe Bryant, que va reemplaçar Mitch Kupchak com a nou gerent general de l’equip. «El que fa és liderar amb una combinació realment excepcional de coratge i compassió», explicava Pelinka sobre Jeanie. D’altres van qüestionar més aquesta capacitat de lideratge.

Jeanie Buss, al costat de Phil Jackson, en una imatge del 2016 / Ap

Mentrestant ella trencava la seva llarga relació amb qui havia sigut entrenador dels Lakers, Philip Jackson. Un festeig que també havia estat en boca de tots per la posició de tots dos en l’equip.

El 2017, els Lakers es perden els ‘play-off’’ per cinquè any consecutiu. Aquell estiu, Lebron James decideix entrar a l’equip després de reunir-se amb Johnson. Buss i ell no es coneixien, però vuit mesos després, quan per fi es van ajuntar, el jugador li va confessar que per a ell era molt important que el seu pare hagués delegat en ella el seu projecte més personal. Un mes després, Johnson va renunciar en una conferència de premsa improvisada l’últim dia de la temporada. Ningú coneixia el seu pla. Amb tot, ell i Buss continuen sent grans amics.

«Propietària a l’ombra»

Buss va tornar a estrènyer el cercle i es va recolzar en la seva millor amiga, Linda Rambis. També se’l va qüestionar per això. «Crec que hi ha persones que podrien sentir-se incòmodes amb les dones en posicions de poder», va assenyalar en una altra entrevista. «L’anomenaven propietària a l’ombra. Va ser molt degradant i descoratjador. Feridor. Però no va canviar la missió en absolut ni la que operaríem. No em va fer desconfiar d’ella. Res pot traspassar aquells 30 anys de confiança», assegurava.

Alguns encara li retreuen que hagi posat per a la revista ‘Playboy’. Ho va fer amb 32 anys i una maduresa suficient per fer-ho per gust, diu ella. El seu pare li va dir llavors que seria la primera portada que no es compraria.  Dues dècades després, assegura que encara ha de donar explicacions. 

Trajectòria admirable

Notícies relacionades

Ara té una fotografia semblant a la famosa portada com a perfil de Twitter, on sembla que està despullada amb dues pilotes de bàsquet cobrint els seus pits. La instantània l’hi va fer el fotògraf de ‘Sports Illustrated’ el 1998.  A totes les seves xarxes socials continua rebent comentaris sobre el seu físic. Hi ha qui la jutja i hi ha qui la sexualitza.

De moment ja ha callat algunes boques amb una trajectòria que fa que sigui una de les dones més poderoses en el món de l’esport als Estats Units. I la primera dona propietària que ha guanyat l’anell en 70 anys. Va a pel següent.