UNA història de LES CORTS... la Maternitat
El refugi dels orfes i de les mares solteres
El centre sanitari original es va anar ampliant durant dècades segons sorgien les necessitats
El recinte de la Maternitat (travessera de les Corts, 131) és un antic complex hospitalari construït entre els anys 1883 i 1957. «L'antiga inclusa situada al Raval no era suficient per acollir els més de 600 expòsits que cada any naixien a la ciutat», explica Eva Gimeno, coautora del llibre La Casa de Maternitat i Expòsit.
La Diputació va comprar la masia de Can Cavaller i l'arquitecte Camil Oliveras va dissenyar el projecte de les noves instal·lacions, distribuint els edificis de forma independent segons uns cànons d'higiene molt avançats. Després de la seva mort, altres arquitectes van continuar el projecte. Per problemes de pressupost, els edificis de la Maternitat es van construir en diverses fases, segons quina era la urgència de les seves funcions.
«Entre el 1889 i el 1919 es van edificar els pavellons del costat sud, construïts en obra vista i decorats amb ceràmica policromada. Són una síntesi d'estètica i funcionalitat», segueix Gimeno. Els primers cinc pavellons van complir les funcions inajornables: lactància, acollida d'orfes, aïllament per a malalties infeccioses i safareig.
Entre el 1908 i el 1928 es va dotar el recinte d'un dipòsit de cadàvers, la cuina i el forn de pa. «Un sistema de galeries subterrànies s'utilitzava per portar el menjar als diferents edificis
-explica Gimeno- perquè la cuina està situada al mig de tot el conjunt». Entre el 1915 i el 1942, es van construir els pavellons Rosa i Blau, obra de Joan Rubió i Josep Goday. «Al primer pavelló s'ubicaven les mares que no estaven casades, convenientment separades de les dones amb cònjuge, que s'allotjaven al segon», explica Gimeno.
Notícies relacionadesAl llarg dels anys s'hi han anat afegint pavellons fins que, de mica en mica, les funcions del recinte es van traslladar a uns edificis de la Vall d'Hebron i la Maternitat va quedar gairebé abandonada, malgrat haver estat una institució a l'avantguarda, proveïda de sala d'esterilització, quiròfans, sala per cuidar nadons i fins i tot un solàrium artificial per a nens amb tuberculosi.
Als anys 80, es va fer la reforma d'alguns pavellons i el 1998 els seus jardins es van obrir al públic. Els edificis acullen ara una escola i la Conselleria de Salut, entre d'altres.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)