Una història de les Corts... la caserna del Bruc

Un castell militar francès a Pedralbes

La caserna del Bruc, construïda el 1931, va ser un exemple d'innovació en l'àmbit militar

Façana de la caserna 8 En destaquen les torres, merlets i finestres.

Façana de la caserna 8 En destaquen les torres, merlets i finestres. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
ANNALISA PALUMBO / BARCELONA

Torres, finestres arcades i merlets constitueixen el que pot semblar un castell de la regió francesa del Loira en ple barri de Pedralbes. En realitat es tracta de l'Aquarterament del Bruc (avinguda de l'Exèrcit, s/n), l'últim que queda a la ciutat.

Projectat el 1929 per dos enginyers militars, el coronel Vicente Martorell Portas i el seu fill, el tinent Vicente Martorell Otzet, deu el seu nom al timbaler del Bruc, llegendari heroi de la guerra d'independència espanyola. Acabat l'any 1931, la seva construcció va ser impulsada per la Junta Mixta d'Urbanització i Aquarterament, fundada el 1927 per establir una col·laboració entre l'Exèrcit i l'Ajuntament de Barcelona.

En principi, la caserna del Bruc va ser pensada per ser construïda al costat de la caserna de cavalleria del carrer de Lepant, però finalment la junta va optar per Pedralbes. «Es va decidir construir les casernes als afores de la ciutat», explica el coronel retirat Francisco Segovia. «Això va provocar una ràpida urbanització d'àrees que fins llavors eren només horts».

A finals del XIX a Europa es va desenvolupar un nou concepte de caserna, que va trigar anys a imposar-se a Espanya per causes econòmiques. Les cinc hectàrees del Bruc (equivalents a cinc illes de l'Eixample) van ser tot un exemple d'innovació. «Es va intentar privilegiar els edificis independents, amb serveis, cuines i farmacioles. Es van afegir criteris de ventilació, higiene i millores estructurals», segueix el coronel Segòvia. Les noves instal·lacions van acollir la infanteria, que abans s'allotjava a les casernes de la Barceloneta i del Bonsuccés.

Biblioteca única

Notícies relacionades

El 2000 es va obrir al públic la biblioteca historicomilitar de la caserna del Bruc, única a Catalunya. Un dels seus punts forts són les matemàtiques, ja que recull l'herència de la Reial Acadèmia Militar de Matemàtica i Fortificació, que entre el 1720 i el 1803 va formar a Barcelona més de 400 enginyers militars.

Avui, segons fonts de la Inspecció General de l'Exèrcit, a la caserna del Bruc s'hi allotgen i treballen al voltant de 700 persones.