INICIATIVA DE SOLIDARITAT VEÏNAL

De tot i per res

El Banc Solidari de Serveis Gratuïts de les Corts ofereix companyia i ajuda a les persones grans i classes de reforç escolar

300 voluntaris van prestar l'any passat 2.000 serveis

Al sortir de classe 8 Una professora jubilada ajuda els nens a seguir el curs en horari extraescolar.

Al sortir de classe 8 Una professora jubilada ajuda els nens a seguir el curs en horari extraescolar. / GUSTAVO VALIENTE

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

El Banc Solidari de Serveis Gratuïts de les Corts (Riera Blanca, 1-3) compta actualment amb uns 300 voluntaris i l'any passat va prestar més de 2.000 serveis entre acompanyament a les persones grans, bricolatge a domicili i classes de reforç escolar. «En els últims tres anys hem duplicat literalment les nostres xifres. Per sort, en època de crisi la gent és més solidària i el nombre de voluntaris també ha augmentat», explica Pedro Alonso, vicepresident de l'entitat.

De tots els serveis que ofereix l'entitat, el més sol·licitat últimament és el reforç escolar. «En moltes escoles ja no hi ha professors de suport, i des dels centres educatius i Serveis Socials ens estan derivant nens de tres en tres. Estem desbordats», explica el vicepresident, que denuncia les estretors que pateixen al Centre Cívic Riera Blanca algunes tardes.  «Sabem que l'ajuntament ens recolza. Només demanem alguna aula en els mateixos col·legis, de cinc a set de la tarda», afegeix Alonso.

Donar i rebre sense mesura

El banc solidari de les Corts funciona des de la seva creació el 1997 sota el lema Jo t'ajudo, tu m'ajudes. Núria Oliva, una veterana voluntària de 77 anys, és l'ànima de l'entitat personificada. «Vaig començar a col·laborar amb el Banc Solidari el 2002. Estava jubilada i volia fer alguna cosa per la gent del meu voltant. Fa uns anys em van operar dels malucs. Des d'aleshores vaig amb crosses, però he seguit agafant el telèfon al despatx de l'entitat», explica Oliva, encarregada també de coordinar les classes de reforç amb ajuda dels professors voluntaris, majoritàriament mestres jubilats que troben en aquestes classes una extensió de la seva carrera educativa. «Els voluntaris de la nostra entitat donen i reben, sense mesura. Això no és un banc del temps. L'intercanvi no ens agrada perquè no és solidari», aclareix el vicepresident.

El perfil del beneficiari de l'entitat és molt divers, no així el del voluntari: dona d'entre 65 i 75 anys. Com Montse Aguadé, una de les 300 persones en reserva. «De tant en tant em truquen per acompanyar alguna persona gran al metge. Algunes tenen problemes de mobilitat. Altres simplement necessiten companyia i suport», explica la voluntària.

Notícies relacionades

El Banc Solidari va néixer al barri de la Maternitat i Sant Ramon per una problemàtica concreta: una població molt envellida. «El nostre barri sempre ha sigut de classe mitjana-alta, però vam crear l'entitat sobretot perquè hi havia molta gent gran molt sola. Vam començar fent companyia i passejant amb els avis, i va derivar en altres serveis com recollir medecines o ajudar-los a casa», recorda el vicepresident.

Amb el temps, el radi d'acció de l'entitat s'ha estès a tot el districte de les Corts. Per a Alonso és una cosa inqüestionable: «No deixarem d'ajudar les persones que ens truquen pel fet d'estar uns quants carrers més lluny. La solidaritat no pot tenir fronteres».