Isabel Coixet denuncia amb la seva jaqueta la mort de la jove iraniana Mahsa Amini per no portar el vel

Isabel Coixet denuncia amb la seva jaqueta la mort de la jove iraniana Mahsa Amini per no portar el vel
1
Es llegeix en minuts

La directora Isabel Coixet nominada en la categoria de millor pel·lícula documental per ‘El sostre groc’, ha arribat a l’alfombra blava amb un missatge reivindicatiu a l’optar per uns pantalons negres i una jaqueta del mateix color, amb les paraules ‘Women, life, freedom’ (Dona, vida, llibertat) escrites a l’esquena. A la jaqueta també es podia veure un dibuix en homenatge a Mahsa Amini, la jove iraniana que va morir per no portar el vel.

Preguntada sobre el seu vestuari, la directora ha manifestat que «hi ha gent que disfruta amb el tuneig –en al·lusió a la festa– però jo mai». «Hi ha un moment en què dius ‘quanta pressió’ i li vaig dir a la il·lustradora Elena Scilinguo: dibuixa’m la cara de Masha Amini», ha rememorat.

Amini, una jove iraniana de 22 anys, es va convertir en símbol feminista del país després de morir quan era sota custòdia policial a l’haver sigut detinguda per incomplir el codi de vestimenta islàmic. La seva mort va causar una onada de protestes tant a l’Iran com d’àmbit internacional.

Notícies relacionades

D’altra banda, preguntada pel documental pel qual està nominada, en què s’aborden els abusos sexuals, Coixet ha defensat que «el cine està per aquestes coses». «No és un documental lacrimogen», ha assegurat.

Sobre els últims casos d’assetjament, ha demanat tenir «sensibilitat» i ha lamentat que «tots els gremis es protegeixen». «Hi ha una cosa que es diu al documental que tots hi estem en contra però a l’hora de dir demanem a les víctimes coses que nosaltres també amaguem i no volem veure. Estem en una societat en què al final la víctima és l’agressor i és un mecanisme molt fotut. Entenc que hi hagi molta gent que no vulgui parlar», ha lamentat.