Assumptes propis

Robin Sharma, guru de Bill Gates: «Si vols tenir èxit, desenganxa’t del mòbil»

L’expert en lideratge firma llibres aquest Sant Jordi. L’últim, ‘Manifest per als herois de cada dia’

Robin Sharma, guru de Bill Gates: «Si vols tenir èxit, desenganxa’t del mòbil»

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

És assessor de confiança de milionaris com Bill Gates i d’empreses incloses a la llista ‘Fortune 100’, com Nike, Coca-Cola i General Electric. Robin Sharma (Toronto, Canadà, 1965), considerat un dels cinc grans experts en lideratge del món, amb 20 milions de llibres venuts a 75 països des que va publicar ‘El monjo que es va vendre el Ferrari’, ve a Sant Jordi a firmar com un possés. El seu últim títol: ‘Manifest per als herois de cada dia’ (Rosa dels Vents).

¿Com s’instrueix Bill Gates i els altres milionaris?

Sovint per videotrucada. Però he estat als seus iots, cases i oficines. He observat com treballaven, la seva cultura empresarial, la percepció de les seves dones i fills. Però sobretot els he escoltat atentament. Molts estan molt sols.

«A alguns clients, com Bill Gates, els dic que la humilitat és fonamental»

¿Quina mena de coses els diu?

Els dic, per exemple, que poden tenir molts diners i ser molt pobres, que els grans líders ajuden altres líders a evolucionar, que la humilitat és fonamental –si et creus invencible, arribarà un jove de 17 anys que et convertirà en obsolet en dos dies–, que res extern els farà sentir bé internament.

I per això cobra fortunes...

Quan treballo per a grans companyies soc car, tot i que aconsegueixen el que paguen. Però tinc centenars de vídeos a YouTube ben produïts i amb bon contingut, totalment gratuïts.

«Visc una vida simple en una granja a Itàlia»

És d’agrair. ¿Quines tres coses suggereix desterrar de les nostres vides?

1) Desenganxa’t del mòbil, no consumeixis notícies sense parar, perquè t’impedeix estar present. 2) Desterra la gent tòxica que vampiritza la teva energia. 3) Les activitats que semblen importants però a la llarga veus que són inútils.

¿En el seu cas?

L’obligació d’assistir a actes socials amb gent a qui no conec. Jo visc una vida simple en una granja a Itàlia. Sopo a casa, passejo per la naturalesa, faig bicicleta de muntanya i tinc un reduït cercle de relacions.

¿Practica el que predica?

Faig tot el que puc per viure conforme al meu missatge. Jo parlo del cicle de l’excel·lència, però també del de la recuperació profunda, i aquest em costa. Lluito per ser, simplement.

Sort. Sembla que ens convidi a optimitzar-nos tota l’estona.

¡No subscric la cultura de l’activació total! No crec en això de portar-te al límit per aconseguir la màxima productivitat. Jo parlo dels quatre imperis interiors –ment, cor, cos i ànima– que cal cultivar per tenir èxit.  

Hi ha vides horribles, hi ha feines precàries, hi ha parelles atroces.

Jo he experimentat patiment i tragèdies, però aixecant-me a les cinc del matí, fent-me més fort, tot es va fer més suportable.

«De 5 a 6 del matí és l’‘hora de la victòria’»

¿Cal aixecar-se a les 5 sí o sí?

Hi ha màgia en el que anomeno l’‘hora de la victòria’, entre les 5 i les 6 del matí.

¿Què fa a aquella hora?

Aplicar la regla 20/20/20. Començo amb 20 minuts d’exercici físic –activa la dopamina, la serotonina i la norapinefrina–. Segueixo amb 20 minuts de reflexió –a través de la pregària, la meditació o l’escriptura d’un diari–. I els últims 20 són per aprendre una cosa nova a través de la lectura o d’un curs ‘online’. Al finalitzar estàs més centrat, productiu, sa i empàtic.

«Quan donem la culpa al sistema, oblidem que tenim poder»

El seu pla ve a dir: si no estàs bé, la culpa és teva. És una mica pervers, ¿no?

El sistema pot marcar les nostres vides, però quan culpem el sistema, oblidem que tenim poder. Nelson Mandela, que va estar 27 anys a la presó, va trobar la manera de transformar-ho en una tremenda força interior. Al sortir de la presó va convidar a sopar el fiscal que li va exigir la pena de mort. La història de la humanitat està plena de gent que transforma la derrota en oportunitat, que no busca excuses i està disposada a ser criticada.

Això és el que ha fet una actriu, Ana Obregón, que acaba de ser àvia de la filla del seu difunt fill.

Només ella sap els motius de la seva acció.

¿El fi justifica els mitjans?

No dic això. Dic que fracassar és no intentar-ho.

«El progrés l’ha impulsat gent que no ha sigut raonable»

Privilegia vostè l’instint sobre la raó.

Sí, perquè la raó és el que el món ha dit que és raonable. Bernard Shaw deia que els homes raonables s’adapten al món i que els no raonables adapten el món a ells. El progrés l’ha impulsat gent que no ha sigut raonable.

Notícies relacionades

¿Com diria que passarà a la història?

Durant 25 anys vaig dir: «Viu de manera que la gent et recordi». Ara m’és igual com em recordin, perquè seré un munt de pols. Només vull viure tan bé com pugui.