LA CONTRA

Nits del Fòrum, música que cau sobre el mar

El festival impulsat pel Primavera Sound manté la seva eclèctica programació fins al 20 de setembre

zentauroepp54604582 contra contraportada nits forum kiko veneno200823164633

zentauroepp54604582 contra contraportada nits forum kiko veneno200823164633 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Dels festivals que aquest estiu han desplegat a Barcelona els seus programes d’emergència, les Nits del Fòrum és el de mirada més llarga, ja que manté viva la graella de concerts fins al diumenge 20 de setembre. Bolos d’amfiteatre obert davant el mar, brisa guaridora i flux de comunicació franca entre el públic i l’artista, obstinats tots dos que la melodia continuï sonant.

Les Nits del Fòrum les impulsa el Primavera Sound, fent el cor fort i adaptant un espai amb un aforament per a 15.000 persones per a un màxim de 800, deixant així que corri l’aire en abundància i mimant els detalls i els requisits sanitaris. A Albert Guijarro, codirector del Primavera, li agrada aquest escenari «cap al tard, quan la llum cau sobre el mar», i li porta una cascada de records associats a centenars de concerts del festival mare, tot i que, a causa del seu treball, amb prou feines hagi pogut veure’n cap de sencer. Mirem de fer memòria: Dr. John, Caetano Veloso, Oumou Sangaré, Orchestra Baobab, Tori Amos... En les hores altes de la mostra, aquest va ser un escenari més obert de mires que els altres, receptiu al ‘tempo ’ pausat i les textures importades d’altres latituds, més enllà de l’eix anglosaxó.

Diversitat per bandera

Aquest esperit segueix allà aquest estiu, on l’amfiteatre esculpit davant el Mediterrani ha acollit artistes de signe molt variat. El menú d’aquesta setmana l’obre Joan Miquel Oliver, l’ex Antònia Font (aquest dimecres), a qui seguiran el flamenc i la llatinitat de Diego el Cigala (dijous), el rock explorador de Belako (divendres), la canviant dieta pop de Manel (dissabte) i l’accent urbà del raper Maikel Delacalle (diumenge).

Notícies relacionades

S’ha d’insistir: un festival com aquest, amb la seva amplitud, els seus dosificadors de gel i els seus treballadors gelosos de fer complir cada precepte, representa un dels refugis més segurs possibles. Però a les Nits del Fòrum, com a totes, els afecten els vaivens de les decisions polítiques, com quan, el mes passat, la petició de no sortir de casa «si no és imprescindible» els va caure a sobre com un cop de destral. Van prendre una decisió dràstica: suspendre durant quinze dies. «Salta una notícia així, i la venda d’entrades es desploma», recorda Albert Guijarro, un home tranquil que es pren les inclemències més ingrates amb una inusitada fermesa. En altres temps, potser més donats a l’eslògan triomfal, reconèixer que un festival no havia esgotat les localitats era considerat poc menys que un fiasco, però ara no passa res per reconèixer que les Nits del Fòrum es mouen «al voltant d’un 60% d’ocupació», apunta Guijarro. «I els concerts del setembre pinten bé; ens faran pujar la mitjana».

Les Nits del Fòrum, com tantes d’altres aquests dies, no són un negoci. «Cada concert representa entre 7.000 i 8.000 euros només en infraestructura», fa saber Albert Guijarro. Caixets a part. Una mica més, tot i que fluctuen molt en funció de l’artista. Entrades a 18, 20, 25 euros... Una setantena d’actuacions, i la subvenció de l’ajuntament, 100.000 euros, de cada any. Facin les seves multiplicacions. «Si quan acabem estem a zero, ja serà un èxit», sospira Albert Guijarro, que dubta sobre la viabilitat d’altres ‘nits del Fòrum’ a l’hivern. ¿I el Primavera del 2021? El festival pot esperar fins al febrer o el març per prendre decisions, indica. Impossible anar més enllà per ara. «Tenim sobre la taula totes les possibilitats. Totes».