360º
El rock és satànic al Brasil de Bolsonaro
La ultradreta recorre a la censura cultural per modificar els gustos i els costums
zentauroepp46410472 contra bolsonaro191216133622 /
La ultradreta brasilera té un anhel que en altres temps hauria resultat inconfessable: modelar la societat a imatge i semblances de les seves lectures bíbliques. A gairebé un any de l’arribada a la presidència de l’excapità Jair Bolsonaro, la música s’ha convertit en un dels nous camps de batalla de la seva croada cultural. «El rock activa la droga del sexe, que activa la indústria de l’avortament. I la indústria de l’avortament alimenta una cosa molt més pesada, queés el satanisme. El mateix John Lennon ha dit obertament que ha fet un pacte amb Satanàs», va sentenciar Dante Mantovani, un director d’orquestra pagès que acaba de ser anomenat al capdavant de l’estratègica Fundació Nacional de les Arts (Funarte). Periodista i youtuber vocacional, Mantovani no pot creure que als brasilers li agradin tant elsBeatles. El quartet de Liverpool, assegura, va ser creat el 1962 per «per combatre el capitalisme i implantar la societat comunista». Els Beatles en rigor van ser una idea «d’agents soviètics que es van infiltrar en la indústria fonogràfica nord-americana» i que van inserir «certs elements en la música per realitzar experiments i enginyeria social amb nens i adolescents».
Mantovani és seguidor entusiastad’Olavo de Carvalho, un astròleg paulista resident als Estats Units a qui la família Bolsonaro ha adoptat com el seu propi guru. Membre de la Cimera Conservadora de les Amèriques, el nou director de Funarte afirma també que «la Unescoés una màquina de propaganda en favor de la pedofília». Ell creu saber com combatre aquest flagell: els nens brasilers s’haurien d’educar en el cant gregorià com si visquessin en una abadia medieval.
La designació de Mantavani ha provocat perplexitat. Va ser nomenat pel nou secretari de Cultura,Roberto Alvim, un director teatral que va abandonar l’avantguardisme escènic de dècades enrere per convertir-se en un soldat de la guerra santa contra el«marxisme cultural».Bolsonaro els ha donat empara com a part del gir radical en els costums i gustos que intenta treure endavant sostingut per l’evangelisme. «Cert tipus d’obres ja no seran finançades amb diners públics. Això no és censura,això és preservar els valors cristians», va dir setmanes enrere quan va decretar en els fets la defunció de l’Agència Nacional de Cine.
La censura comença a ser, no obstant, una moneda corrent d’un país on la indústria cultural representa més de l’1,5% del PIB. Arnaldo Antunes,cantant, compositor i poeta que va ser part del grup de rock Titãs i integra el cèlebre trioTribalistas, acaba d’experimentar-la en pròpia pell. La seva cançóLo real resiste ha sigut prohibida a la televisió: «La milícia (racista) no existeix. El torturador no existeix. El fonamentalista no existeix. El terraplanista no existeix... El que és real es resisteix. És només un malson, després desapareix», canta no obstant Antunes a qui vulgui escoltar-ho.
L’estat de creixent intolerància ha portatCaetano Velosoi altres artistes de renom a demanar una audiència pública amb Cármen Lúcia, integrant del Tribunal Suprem. Li van parlar de la por que se sent en els ambients culturals. Caetano li va assegurar a la jutge que el nou clima intimidatori és diferent del de ladictadura militar(1964-1985). En l’actualitat, va dir Veloso, «hi ha un moviment estretament vinculat a una qüestió de valors cristians... he estat escoltant històries bastant aterridores». Després d’escoltar els seus interlocutors, Lúcia va llançar un sermó: «La censura no es debat, contra la censura es lluita».
Mantovani i Alvim, entre d’altres, estan orgullosos del seu paper denous inquisidors, a l’altura dels ministres i secretaris que volen refundar el sistema educatiu. El pessimisme s’escampa al Brasil. Almenys queda la ironia. «L’any serà bo. Les escoles ensenyaran que la terra és plana i que Dios la va crear d’aquesta manera, i aquesta és la veritat per la qual serem alliberats», va escriure a Folha de São Paulo Marcos Augusto Gonçalves.
L’art de les bales
La ultradreta té els seus propis artistes. El carioca <strong>Rodrigo Camacho</strong> ha fet un retrat del president Jair Bolsonaro amb cartutxos de bales. Dies enrere va utilitzar cartutxos de metralla per confeccionar la imatge de Sérgio Moro, el ministre de Justícia i Seguretat. «La meva intenció és mostrar que cada una d’aquestes peces va passar per <strong>la mà d’un policia</strong>, d’un soldat, d’un sergent, de persones que s’entrenen per defensar-nos», ha dit Camacho. Part d’aquests projectils acaben de segar la vida de 15 joves a Rio de Janeiro durant un ball a les barriades pobres.
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Reforma polèmica Barcelona aprova la nova ordenança de circulació
- EDUCACIÓ PÚBLICA Catalunya impulsa aules temporals per a nens amb trastorns mentals
- El conflicte del Pròxim Orient Els rebels sirians ocupen grans territoris davant la fugida d’Assad
- Steve McQueen: "Les dones van ser la columna vertebral del país durant la guerra"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- FUTBOL Ancelotti se sincera: "No he tret la meva millor versió"
- El Botafogo es corona a la Libertadores