La seguretat marca l’examen de París a 100 dies dels Jocs Olímpics

Les infraestructures a punt i el glamur de la capital són els aspectes positius d’un esdeveniment marcat per la vigilància i les promeses incomplertes / La flama s’encén a l’antiga Olímpia, però l’esperit olímpic encara no irradia a França

La seguretat marca l’examen de París a 100 dies dels Jocs Olímpics

ENRIC BONET

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Un ambient digne d’un poble fantasma. Quan un es passeja pels voltants de la Vila Olímpica dels Jocs de París, costa creuar-s’hi amb algun vianant. La poca presència humana es limita als agents de seguretat escampats, amb els seus respectius petos taronges, que vigilen els accessos d’aquesta renovada zona urbana –antigament era un espai industrial– a Saint-Ouen. Situat en aquesta localitat perifèrica al nord de la capital francesa, el batejat com a Village des Athlètes està compost per 82 edificis i unes 3.000 vivendes. Uns 14.000 esportistes residiran en aquests blocs construïts en tot just set anys amb una arquitectura funcionalista, poc enlluernadora, però també amb un baix impacte mediambiental.

Tot i que la Vila Olímpica ja va ser inaugurada a finals de febrer, no hi ha una gran expectació pels Jocs entre els habitants de Saint-Ouen, que compartiran veïnat el pròxim estiu amb els millors atletes i nedadors del món. "No hi ha un gran ambient ni el sentiment que siguin uns Jocs de veritat", es queixava Michel Koseoglu, una taxista de 57 anys, mentre prenia dilluns a la tarda un cafè amb un amic en una fleca gairebé limítrofa al Village des Athletes.

Preocupació

"Només penso en els problemes que suposaran per a les persones treballadores, per exemple, amb el transport públic", assegurava la Jelena, de 42 anys, que treballa com a netejadora i en una empresa que fabrica llibretes.

Notícies relacionades

Aquestes opinions pessimistes reflecteixen la percepció d’una part significativa dels francesos. El 53% afirmen que estan "preocupats" respecte a la bona organització de l’esdeveniment, segons un sondeig del diari La Tribune du Dimanche. En aquest mateix estudi, publicat diumenge passat, el sentiment esmentat per més entrevistats era la "indiferència". "Hi ha un sentiment molt francès. D’una banda, les autoritats i els mitjans intenten promoure l’esdeveniment. De l’altra, una part de la ciutadania ho veu de manera crítica i amb cert escepticisme", explica a EL PERIÓDICO l’historiador Paul Dietschy, especialista en temes esportius, sobre unes crítiques que ja van ser presents en les edicions olímpiques d’Atenes, Londres o Rio de Janeiro.

Ahir es va encendre la flama dels Jocs a l’antiga Olímpia (Grècia), però l’esperit olímpic encara no irradia a França. Molts parisencs tenen les mirada posada en els possibles aspectes negatius de l’esdeveniment esportiu. Però la cita olímpica també en té de positius. Quan falten només 100 dies per a l’inici de l’esdeveniment esportiu de l’any, hi ha llums, ombres i interrogants respecte a París 2024.