La tennista Naomi Osaka encén el peveter davant només mil assistents

Ceremonia de inauguración de los Juegos / YONHAP (EFE)

Tòquio inaugura els Jocs Olímpics amb una cerimònia sense públic i marcada per la pandèmia

  • Les 8 diferències dels Jocs Olímpics de Tòquio

  • Calendari i horaris de Tòquio 2021

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Un atleta corria sobre una cinta elàstica. Una ciclista pedalava sobre una bicicleta estàtica. Una remera fingia fer palades a l’aigua. Totes en solitari, distanciades, abstretes en el seu esforç, unides pel fil invisible de la tecnologia. Tòquio, a la seva manera artística, ha mirat de seguida cara a cara l’elefant dins l’habitació durant la gala inaugural. Són els Jocs de la malaltia, la mascareta i l’aïllament. No hi havia raó per obviar-ho i així ho han entès els organitzadors de la cerimònia que ha donat per inaugurats els Jocs Olímpics més estressants de la història de l’olimpisme.

La cerimònia va començar representant la preparació inusual que han tingut els esportistes aquest any de pròrroga abans d’enfrontar-se a l’examen olímpic. Danses elegants i tradicionals, de colorisme oriental, però alhora ombrívoles, van emmarcar el to compungit del missatge. Hi va haver fins i tot un minut de silenci per les víctimes de la Covid. No es van sentir gairebé aplaudiments, en un signe de la condició insòlita d’aquests Jocs. Menys de mil convidats compostos d’autoritats i dignataris presidits per l’emperador Naruhito i el màxim mandatari del COI, Thomas Bach van ocupar les llotges i grades de l’estadi. Una sensació estranya, marca d’aquests Jocs convertits en una lluita esgotadora contra l’adversitat.

Naomi Osaka, el símbol de l’esport del Japó, la tennista que recentment es va retirar deRoland Garros per no haver de parlar davant els mitjans, es va encarregar d’encendre un peveter protegit per una càpsula oberta com una flor. Últim acte d’una cerimònia desigual, que va remuntar després d’un començament tan apagat, que de vegades, en els moments de silenci al recinte, es podien sentir els ciutadans reunits a l’exterior de l’Estadi Olímpic de Tòquio. No se sap si protestaven pels Jocs, els més cars de la història, o per veure alguna cosa, el que fos. La presència dels atletes, en una desfilada al ritme de la música de videojocs japonesos, aparentment molt populars allà, havia de canviar el to de la cerimònia. Tot just ho va aconseguir. Va prevaler la sensació d’entusiasme fictici.

Sense l’essència

L’esport mundial s’ha acostumat als partits amb les grades buides però faltava auscultar les emocions en uns Jocs. I es diria que una cerimònia sense públic perd absolutament tota la seva essència. Potser per això la coreografia completa plantejada pel Comitè Organitzador japonès va resultar tan minimalista com un haiku, sense grandiloqüència. Com si fos la seva manera de mostrar el seu respecte per les pèrdues humanes en temps de pandèmia universal. El més imponent, en el tram final, l’ús de 1.824 drons dibuixant la Terra en suspensió sobre l’estadi; el més divertit, els pictogrames representant tots els esports.

Els atletes van fer la seva part mirant de dotar el dia de felicitat olímpica. Amb o sense públic, és la cita cabdal de les carreres esportives de la majoria. Ufans tots en la desfilada i les salutacions dirigides a la càmera. ¿A qui si no? Les delegacions van semblar en general més reduïdes de l’habitual (excepte la dels EUA).

«Celebrem el moment»

Espanya va comparèixer amb Saúl Craviotto i Mireia Belmonte com abanderats, un tàndem per primera vegada. Tonga, com en les tres últimes edicions, va desfilar liderada pel greixat Peta Taufatofua, de Taekwondo. I els russos, sense dret a himne i bandera pel dopatge d’Estat, es van presentar rere la bandera del Comitè Olímpic Rus.

Les paraules de l’emperador i l’encesa del peveter van posar per fi en marxa uns Jocs que s’han fet esperar com cap altre.

El Japó sospira per una treva de la pandèmia, que la suor i la competició freni màgicament l’avenç del virus. Gairebé un centenar d’acreditats ja han donat positiu i es tem que perduri la progressió actual. La incertesa, doncs, plana encara sobre la cita de Tòquio, que d’una forma o una altra es proposa arribar al 8 d’agost.

 ‘Més ràpids, més alts, més forts i junts’, diu el bonic lema d’aquests Jocs. I els més difícils, sens dubte.

Notícies relacionades

Així ha explicat EL PERIÓDICO la cerimònia inaugural.

Actualitzar

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Los atletas de los Juegos Olímpicos de Tokio 2020 desfilaron este viernes al ritmo de canciones de famosos videojuegos durante la ceremonia de inauguración de la competición, que contó con un limitadísimo número de asistentes por la covid-19. Tras un breve vídeo introductorio encabezado por la violinista Nitsuko Taneda, la delegación olímpica de Grecia abrió el desfile al ritmo del "Overture: Roto's Theme" de Dragon Quest, obra del compositor Koichi Sugiyama. El diseño de las pancartas que reflejan los nombres de los países y territorios eran bocadillos de diálogo utilizados en los mangas y la ropa de los portadores y el personal asistente fue diseñada para emular las tramas (screentone) utilizadas habitualmente en los cómics, como muestra de orgullo por la industria en el país.

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Pese a que las 68.000 plazas del Estadio Olímpico estarán vacías, la ceremonia sí contará con la presencia, reducida, de algunas personalidades como el emperador japonés Naruhito o la primera dama estadounidense, Jill Biden. El presidente francés, Emmanuel Macron, será el único dirigente del G7 presente en Tokio, como máximo representante también de la próxima sede olímpica, París-2024.

Fa 66 dies

Si bien se mantiene el tradicional desfile de los deportistas que representarán a las 206 delegaciones participantes, que como gran novedad tendrá dos abanderados por país, un hombre y una mujer, la ceremonia se celebrará por primera vez en la historia sin público en las gradas debido a las restricciones sanitarias.

Fa 66 dies

Fa 66 dies

El cantante español Alejandro Sanz participa en la ceremonia de inauguración de los JJOO.

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Fa 66 dies

Belmonte y Craviotto, los abanderados

La nadadora Mireia Belmonte y el palista Saúl Craviotto, los abanderados este viernes de la delegación española en la ceremonia de inauguración de los Juegos Olímpicos de Tokyo 2020, son conocidos por el 89% y cerca de la mitad de los españoles, según un estudio de la multinacional española Personality Media. Desde que España participa en los Juegos Olímpicos es la primera vez que la representan dos deportistas en la ceremonia de inauguración, Mireia Belmonte y Saúl Craviotto, quienes toman el relevo del tenista Rafa Nadal, abanderado en los Juegos de Río 2016.

Fa 66 dies

Los deportistas, de gala

Fa 66 dies

¿Cuándo terminan?

Los Juegos tienen lugar del 23 de julio al 8 de agosto, en mitad de un estado de emergencia en la capital anfitriona que sufre una nueva ola de contagios y en los últimos días sumó casi 2.000 casos diarios de contagios, una cifra que no alcanzaba desde enero y que preocupa a las autoridades.

Fa 66 dies

Los JJOO más caros

Los Juegos más caros de la historia (15.400 millones de dólares) contarán con el mayor despliegue de seguridad en Japón, 8.500 efectivos de las Fuerzas de Autodefensas desplegadas y 60.000 policías patrullando las calles y las 42 sedes deportivas.

Fa 66 dies

Sin público

El estadio olímpico, con capacidad para unos 68.000 espectadores, acogerá a unos 11.500 atletas llegados de más de 200 países y 33 deportes, así como a menos de un millar de mandatarios extranjeros y autoridades, donde tan solo 150 serán representantes locales.

Carregar més