Noves disciplines

Aquests són els cinc nous esports dels Jocs Olímpics a Tòquio 2021

  • El surf, l’‘skateboard’ i l’escalada esportiva s’incorporen a la llista d’esports nous

  • En aquests Jocs es tornarà a disfrutar del beisbol i el softbol, com a Pequín 2008

Aquests són els cinc nous esports dels Jocs Olímpics a Tòquio 2021
3
Es llegeix en minuts

Els Jocs Olímpics de Tòquio han tingut molts canvis i, després del seu retard causat per la pandèmia, se celebraran del 23 de juliol al 8 d’agost. Però la seva única alteració no és la data, també compten amb la incorporació de cinc esports i 15 disciplines noves. Per tant, els espectadors podran disfrutar de 339 proves de 33 esports diferents i 50 disciplines en total.

Els Jocs Olímpics arribaran plens de novetats que el Comitè Olímpic Internacional (COI) va decidir aprovar el 2016, entre les quals la inclusió dels següents Jocs per a l’edició de Tòquio 2020.

Surf

Els surfistes de cada país celebraran el debut olímpic a la costa del Pacífic del Japó, en concret a la platja de Tsurigasakui, a uns 100 quilòmetres de l’Estadi Olímpic de Tòquio, caracteritzada per les seves grans onades. Seran 40 atletes –20 homes i 20 dones– els que competiran en tres rondes i tres finals de sèries de 30 minuts. En cada sèrie, els participants hauran de surfejar el màxim d’onades possibles i es puntuarà del zero al deu per cadascuna. Al final, només les dues millors onades es tindran en compte per a la puntuació final. Els jutges també valoraran la dificultat, la innovació, la varietat, la combinació i la velocitat de cada participant.

‘Skateboarding’

Amb l’objectiu d’incorporar un esport juvenil i vibrant, el COI va decidir incloure l’‘skateboarding’ en la llista dels nous Jocs Olímpics. Aquest tindrà dues categories: la de ‘street’, amb un recorregut recte semblant al d’un carrer amb escales, passamans, vorades i costes; i la de ‘park’, amb una pista de desnivells i revolts complicats. Les proves es portaran a terme al Parc Esportiu Urbà d’Ariake, la de ‘street’ se celebrarà el 25 i el 26 de juliol i la de ‘park’ serà el 4 i el 5 d’agost. La dificultat dels trucs, l’altura i l’originalitat seran clau per a les bones puntuacions.

Escalada esportiva

La força, l’estratègia, la flexibilitat, el poder i la resistència seran crucials per practicar l’escalada esportiva a la paret vertical. Seran 40 escaladors –20 homes i 20 dones– els que competiran del 3 al 6 d’agost en tres modalitats diferents –velocitat, ‘boulder’ (en bloc) i ‘lead’ (dificultat)– disputades al Parc Esportiu Urbà Aomi.

Karate

El karate es va originar a Okinawa (Japó) durant la dinastia Ryukyu, i per aquesta raó no podia faltar en la llista de nous Jocs a Tòquio. Així, les arts marcials i els esports de combat són molt especials dins de l’agenda dels Jocs Olímpics, ja que compten amb boxa, judo, lluita olímpica i taekwondo; tot i que aquest any inclouen l’art marcial japonesa per excel·lència: el karate.

Beisbol

Notícies relacionades

El beisbol i el softbol es reincorporen de nou als Jocs de Tòquio –la seva última aparició va ser a Pequín 2008–. D’aquesta manera, els espectadors tornaran a veure com el pitcher posa en dificultats el batedor amb llançaments de gran rapidesa –fins a arribar als 160 km/h— i precisió. El beisbol és un dels esports més populars al Japó, a més que l’equip nacional és un dels més competitius del món. Serà el mític estadi de Yokohama, el primer recinte de tipus polivalent al Japó, on es desenvoluparan aquestes competències.

Noves disciplines

Amb l’objectiu d’augmentar la participació femenina i fomentar la igualtat, s’hi han afegit 15 noves disciplines. Hi destaquen el 1.500 metres femení, el 4x100 metres mixt en natació, una prova mixta per equips en tir amb arc, el relleu 4x400 mixt en atletisme i el 3x3 femení i masculí en bàsquet.