El rei Felip crida a la unitat en l'aniversari olímpic

Puigdemont ratifica el compromís olímpic de Catalunya en un acte al CAR en què apareix una estelada

felipe2

felipe2

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol / Barcelona

Unitat ha sigut la paraula més present en el parlament del rei Felip en el primer acte del dia amb motiu de la celebració dels 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona-92 i dels 30 anys de la posada en marxa del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat. En un acte multitudinari al CAR, amb presència de 700 persones i davant la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el monarca ha insistit en la necessitat de preservar aquesta unitat d'acció que va portar fins a l'èxit d'aquells Jocs del 92.

"Vull reafirmar la meva convicció que tots junts continuarem la nostra trajectòria impulsant, millorant i augmentant el progrés que hem sabut aconseguir durant dècades d'esforç solidari, d'esperit de concòrdia i de confiança en el futur", ha assegurat Felip VI davant Puigdemont i una plèiade de personalitats que incloïen la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría i el president del COI, Thomas Bach.

"Els Jocs del 92 van posar en relleu els que som capaços de fer i els grans èxits que podem aconseguir quan treballem conjuntament en una mateixa direcció i sumem els esforços de tots", ha insistit el rei en un altre moment del seu parlament, bona part del qual l'ha pronunciat en català.

Abans, en el seu torn, Puigdemont, ha destacat el compromís de totes les institucions en l'èxit d'aquells Jocs, que en la seva opinió van ser "el reflex de la forma d'actuar dels catalans, basat en el multilateralisme, el diàleg i el pacte". El president de la Generalitat ha reiterat el compromís de Catalunya amb el Moviment Olímpic, abanderat de la pau i la llibertat que aglutina tothom per crear una societat més justa gràcies a l'ús de l'esport". Puigdemont, per cert, ha enllaçat aquesta tradició olímpica catalana amb la possibilitat d'acollir una nova cita olímpica en el futur, encara que no ha determinat quina.

L'acte del CAR només ha registrat un petit incident, quan un dels assistents ha onejat una estelada i, una vegada li han tret de les mans els serveis de seguretat, ha esgrimit una petita pancarta que deia: 'Volem votar'.

CAR Josep Lluís Vilaseca

Notícies relacionades

L'acte del CAR també ha servit per rendir homenatge a quatre de les persones clau en la posada en marxa de la instal·lació que ha servit per crear campions que després han brillat en successives edicions dels Jocs. Han rebut les màximes distincions el seu primer director, Joan Antoni Prat; el secretari d'Estat per a l'Esport de l'època, Javier Gómez Navarro; el director adjunt d'Esport del COOB, i ara del COI, Pere Miró; i el secretari general de l'Esport durant molts anys, Josep Lluís Vilaseca, el nom del qual figurarà a partir d'ara lligat al del CAR. "Moltes gràcies a molts i moltes gràcies a tots", va agrair un emocionat Vilaseca.

Vilaseca va ser el principal impulsor de la creació del CAR, ideat el 1986 i que va entrar en funcionament el 1987. Des d'aleshores, el centre ha acollit en aquests 30 anys un total de 8.560 esportistes en les seves 38 àrees esportives, i ha estat en l'origen de 46 medallistes olímpics i paralímpics i de 347 medallistes en campionats del món.