FESTA CIUTADANA

Arriba el dia D

Barcelona recuperarà les seves gales olímpiques demà per commemorar el 25è aniversari dels Jocs del 92

La ciutat recordarà la cita quela va transformar amb una recepcióals atletes i una festa ciutadana

fcasals39290158 juegos olimpicos170723192352 / JORDI COTRINA

fcasals39290158 juegos olimpicos170723192352
fcasals1404501 juegos olimpicos170723192237

/

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Barcelona tornarà a vestir demà gales olímpiques. Ho farà per commemorar l’inici dels Jocs del 92, una cita que va constituir un èxit en si mateixa i que va tenir un efecte molt més gran a llarg termini, al suposar la transformació de la capital catalana, fins al punt que en moltes parts li costaria reconèixer-se si es tornés a veure. Aquella ciutat, el resultat de la transformació, celebrarà ara que fa un quart de segle d’aquell esdeveniment esportiu. Durant els últims mesos ja s’han celebrat una cinquantena d’actes de commemoració, com conferències, programes escolars i publicacions.

Diversos espais de Barcelona centraran demà l’atenció de l’aniversari dels Jocs Olímpics i Paralímpics del 1992, entre els quals destaquen la plaça de Catalunya i el Palauet Albéniz. La plaça serà escenari d’una gran festa ciutadana que compta amb la direcció artística de Hansel Cereza, antic integrant de La Fura dels Baus, grup teatral que va tenir un paper principal en la inauguració dels Jocs.

Vídeos i voluntaris

La festa de la plaça de Catalunya començarà a les 20.00 hores amb vídeos evocatius dels Jocs i seguirà amb l’actuació del grup Mambo Jambo. Allà s’ubicarà un punt de trobada per als  que van ser voluntaris.

Paral·lelament, al Palauet Albéniz, l’alcaldessa Ada Colau encapçalarà un acte institucional d’homenatge als atletes que van participar en els Jocs, al qual assistiran els presidents del Comitè Olímpic Internacional i el Paralímpic, Thomas Bach Philippe Craven, respectivament. A les 20.30 hores sortirà del Palauet Albéniz la torxa olímpica, que, en el sentit invers al dels Jocs, farà un recorregut de 6,5 quilòmetres per la pujada de l’Estadi Olímpic, passant per davant del peveter. Després de circular per l’avinguda de Maria Cristina, la plaça d’Espanya, el Paral·lel, Drassanes i la Rambla, finalitzarà a la plaça de Catalunya.

Els rellevistes seran atletes que van participar en els Jocs de Barcelona i en els de Rio, així com representants de la societat civil. Amb cadascun correrà un abanderat, representant de 30 entitats barcelonines que han elegit els districtes.

La primera rellevista serà Elisabeth Maragall, medallista a Barcelo-na-92 i neboda de l’alcalde olímpic, Pasqual Maragall, que, òbviament, també serà homenatjat. Els últims rellevistes seran l’exjugador de bàsquet Juan Antonio San Epifanio, que també ho va ser fa 25 anys, i l’atleta paralímpica Teresa Perales.

La seva arribada a la plaça de Catalunya està prevista per a les 21.45 hores. Tots dos, juntament amb l’arquer Antonio Rebollo, recrearan el moment de l’encesa del peveter, sens dubte un dels que més expectació van generar en el seu moment. I quan el recreïn, a l’Estadi Olímpic es tornarà a encendre el peveter reial.

Amb el foc olímpic ja cremant, la plaça escoltarà una altra vegada el Barcelona de Montserrat Caballé i Freddie Mercury. A les deu de la nit, començarà un concert de Los Manolos, grup que també forma part destacada de la memòria olímpica.

La jornada comptarà amb altres cites. La més matinera la protagonitzaran els nens del Campus Olímpia i L’Estiu Fantàstic, prop de 1.500, que duran a terme activitats esportives i tallers del 25è aniversari dels Jocs i visitaran l’Estadi Olímpic.

Notícies relacionades

‘Amics per sempre’

Al teatre Grec, a les deu de la nit , es podrà veure l’espectacle ¡Rumberos, suban al escenario!, en al·lusió a aquell Atletes, baixin de l’éscenari de la megafonia de la cerimònia de clausura. La commemoració arribarà també a la tele: TV-3 estrenarà demà la sèrie Amics per sempre, sobre el que van suposar aquells Jocs.