Inestabilitat al sud-est asiàtic

El xoc en la frontera entre Cambodja i Tailàndia deixa almenys 12 morts

L’escalada bèl·lica implica promeses creuades de represàlies i nacionalismes exacerbats sense indicis de conciliació entre diplomàcies

Els enfrontaments són els més greus des del 2011, quan hi va haver una vintena de morts

El xoc en la frontera entre Cambodja i Tailàndia deixa almenys 12 morts
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Tailàndia i Cambodja van intensificar ahir els seus cíclics xocs fronterers al caire de la guerra. Les cròniques sobre el terreny van parlar de caces, míssils, bombes i tota mena d’artilleria en diversos punts de la frontera de 800 quilòmetres i un balanç provisional de 12 morts i desenes de ferits. La jornada va marcar una dramàtica escalada amb promeses creuades de represàlies, cap indici de conciliació entre diplomàcies que es donen l’esquena i nacionalismes exacerbats.

Els enfrontaments van començar a primera hora del matí i els dos bàndols van acusar el contrari de disparar primer. Bangkok assegura que les tropes cambodjanes van atacar una de les seves bases militars i que això va derivar en l’intercanvi de trets en sis punts fronterers. El Ministeri de Defensa cambodjà va afirmar que les seves tropes només van respondre "estrictament sota els paràmetres d’autodefensa a les incursions no provocades" de soldats tailandesos, que van violar la seva integritat territorial. "Cambodja sempre ha mantingut una postura de resolució pacífica dels problemes, però en aquest cas no tenim més alternativa que respondre amb les nostres forces armades a l’agressió", va advertir el primer ministre, Hun Manet.

Tailàndia va revelar que un dels seus caces F-16 havia destruït dues unitats militars de suport cambodjanes i que també té a punt cinc avions més per poder entrar en combat. Phnom Penh va confirmar l’atac i va afegir que dues bombes van caure a prop del temple Preah Vihear, un temple mil·lenari que reclamen els dos països.

Ahir a la tarda s’havien comptat ja 11 civils (un nen entre ells) i un militar morts del bàndol tailandès. Vuit de les víctimes van morir en l’atac a una gasolinera, segons Bangkok, que també va deixar una trentena de ferits. El seu Govern va demanar a Cambodja "que assumeixi la responsabilitat dels incidents ocorreguts, que cessi els atacs contra civils i militars i aturi totes les accions que violin la sobirania de Tailàndia". Si no ho fa, va advertir, intensificaria les seves mesures de defensa pròpia.

Latent des de fa mesos

Notícies relacionades

El conflicte havia estat madurant des de feia uns mesos. Al maig va morir un soldat cambodjà quan les tropes van obrir foc al Triangle Esmeralda, un enclavament de la frontera que també comparteix Laos. Un soldat tailandès va perdre el peu la setmana passada per l’explosió d’una mina terrestre. Dimecres, cinc soldats tailandesos van ser ferits per un artefacte similar. Són aquests els xocs més greus des de la vintena de morts el 2011.

Contra la solució negociada confabulen els canals diplomàtics retallats i la justificada desconfiança de Bangkok. La primera ministra tailandesa, Paetongtarn Shinawatra, va ser suspesa del seu càrrec recentment després de trucar per telèfon al líder cambodjà Hun Sen i intentar calmar les aigües. Molts a Tailàndia van jutjar que el to amable de la seva líder era sinònim de traïció.

Temes:

Govern Bangkok