Pescadors "alarmats"

Amb la retallada del 67% per a la pesca, la UE "ignora la importància estratègica" del sector, lamenten els afectats. Galícia és una de les regions més afectades.

Pescadors "alarmats"
3
Es llegeix en minuts
Jorge Garnelo

El Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (Fempa) és el múscul financer que sosté el sector pesquer comunitari. El seu import ascendeix a 6.108 milions d’euros per al període 2021-2027, dels quals 1.120 van recalar a Espanya, el país que més rep, amb Galícia al capdavant en el repartiment entre comunitats autònomes per la dimensió socioeconòmica que cobra l’activitat.

Es tracta d’un pressupost essencial i ja per si sol ajustat –366 milions en el cas del territori gallec–, sobretot si es té en compte que hi ha reptes capitals fora del seu abast, com la renovació de la flota, que fa dècades que reclamen els armadors, que no reben prou suport per poder disposar de "vaixells del segle XXI" que atraguin els joves i que millorin l’habitabilitat i la seguretat a bord.

Ningú o quasi ningú en el gremi s’esperava l’anunci de Brussel·les respecte a la proposta del nou marc financer que adoptaran els Vint-i-set entre 2028 i 2034. Sens dubte, s’intueix que la pesca no és una de les seves prioritats, ja que el pressupost global s’incrementa un 67%, però es contempla una tisorada del 67% per a l’assignació del sector que, si s’acaba fent oficial, tindrà 2.000 milions a repartir en set anys.

El 0,1% del total

Si els fons europeus destinats a la pesca representen el 0,5% del total de l’actual partida de la Unió Europea, per a la pròxima només seran el 0,1%, i quedaran relegats a un pla encara més residual. La patacada, plantejada la setmana passada al Parlament Europeu, va arribar només una setmana després que el comissari de Pesca i Oceans, Costas Kadis, realitzés la seva primera visita a Vigo, on va assegurar que "la vida al mar presenta nous reptes cada dia que ensenyen lliçons molt valuoses".

El principal repte del sector pesquer, si prospera aquesta proposta, serà veure si és capaç de tirar endavant sense enfonsar-se pel camí. I és que, amb aquesta assignació, Brussel·les desatén informes encarregats pels europarlamentaris en els quals s’apressa a invertir-hi més a causa dels "insuficients" els esforços per recolzar els operadors en la seva "doble transició": l’energètica i la digital.

El fet de passar de 6.108 milions de pressupost a 2.000 ha generat "alarma" entre els pescadors, va remarcar la seva patronal, Europêche, que exigeix als responsables polítics corregir el rumb. "Això no és el que ens van prometre. Continuarem treballant per garantir que es reconeguin les necessitats úniques de la nostra indústria i per assegurar un fons independent i reforçat dedicat a la pesca", va assenyalar.

Notícies relacionades

Aquest és un altre dels cops que assesta el marc financer que es projecta de cara al pròxim septenni: el Fempa està destinat a desaparèixer com a partida específica per fusionar-se amb altres fons "més amplis", una decisió que, segons la flota, "ignora la importància estratègica de la pesca" i "envia un clar senyal de desànim" a les persones que viuen del mar. De fet, el sector critica la "doble absorció" que suposa per al seu finançament, ja que obre la porta que altres nínxols, com l’energia marina, puguin competir per part del pressupost.

La rebaixa accentua la caiguda lliure de l’assignació del sector pesquer que ja es va notar amb la rebaixa del període 2014-2020 al 2021-2027. Abans, Europa comptava amb l’antic Fons Europeu Marítim i de Pesca (Femp), dotat amb 6.500 milions, 1.161 per a Espanya. En cas de nova retallada del 67%, prenent com a referència l’últim repartiment, al país li tocarien 370 milions.

Temes:

Pesca