L’onada de calor posa en perill el model energètic de França
La canícula va deixar fora de servei el 15% de la capacitat nuclear a principis de juliol

Les onades de calor que assolen França com més va més sovint s’han convertit en alguna cosa més que no pas un problema d’altes temperatures. Fa un parell de setmanes, a finals de juny, la sufocant canícula va obligar les autoritats a interrompre l’activitat de diverses centrals nuclears, com ara la de Golfech, a conseqüència de l’augment de la temperatura del riu Garona. L’aigua havia superat el llindar reglamentari de 28 graus. Una aigua vital per refrigerar els reactors, que generalment s’extreu dels rius més pròxims. No obstant, les persistents elevades temperatures, tant de dia com de nit, impedeixen que els rius es mantinguin freds, fet que impossibilita que les estacions nuclears funcionin correctament.
"A causa de les altes temperatures previstes a la Garona, és probable que les restriccions de producció afectin el parc nuclear d’EDF", va advertir l’empresa elèctrica estatal en un comunicat el 24 de juny, en què també incloïa en la llista de plantes afectades les de Blayais (Gironda), Bugey (Ain) i Saint-Alban-du-Rhône (Isère), entre d’altres. En total, aquest estiu prop de cinc instal·lacions nuclears han quedat afectades per la calor extrema. No és la primera vegada: ja va passar el 2018 durant un altre episodi de temperatures rècord.
Aquest cessament de l’activitat nuclear també s’ha notat als carrers francesos. Dissabte, 5 de juliol, París va patir una jornada de talls d’electricitat que van afectar diverses zones del centre, incloses les famoses Galeries Lafayette o l’Assemblea Nacional. Segons la companyia Enedis, encarregada de la gestió elèctrica, aquests incidents estan directament relacionats amb la ratxa de calor. "Les fortes temperatures i les variacions tèrmiques van provocar fallades en les connexions", va explicar Arnaud Baret, delegat sindical d’Enedis a París per a diversos mitjans locals.
Precisament aquells dies, entre l’1 i 2 de juliol, el 15% de la capacitat nuclear francesa va estar fora de servei, segons un informe publicat per Ember. Just quan la demanda elèctrica es va enfilar per l’ús massiu de sistemes de refrigeració entre la ciutadania i les empreses.
França actualment disposa d’un total de 57 reactors nuclears distribuïts a 18 centrals elèctriques, dels quals obté aproximadament el 65% de l’electricitat. No obstant, el país es troba amb un parc nuclear obsolet. Moltes centrals van ser dissenyades entre els anys 60 i 80, una època en què l’escalfament global encara es veia llunyà. Aquest fet ha obligat les autoritats a tancar una desena de reactors per manteniment; dels 57, 11 estan fora de servei en aquests moments.
Dependent de l’urani forà
Notícies relacionadesAquest problema estructural de fons intenta resoldre el Govern d’Emmanuel Macron com més aviat millor, especialment davant els nous esdeveniments geopolítics. Com que França no produeix urani des del tancament de la seva última mina, el 2001, depèn completament de les importacions del Níger, però també del Kazakhstan, de l’Uzbekistan i de Namíbia.
No obstant, des del cop d’Estat militar el 2023, el nou Govern del Níger ha bloquejat les exportacions i ha nacionalitzat la mina de SOMAIR, principal explotació per a França. Segons Al-Jazeera, l’Executiu local ha acusat el país gal d’apropiar-se del 86,3% de la producció entre el 1971 i el 2024, malgrat tenir només un 63% de participació, i tallar definitivament l’aixeta als francesos. En resposta, França busca urgentment alternatives per fer front a les vulnerabilitats.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Comissió bilateral Estat-Generalitat Catalunya tindrà un finançament «singular i generalitzable» i gestionarà de manera compartida alguns impostos
- Futbol El Chelsea ha guanyat més de 100 milions: això és el que s’ha embutxat al final cada equip en el Mundial de Clubs
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça fa oficial el fitxatge de l'extrem Roony Bardghji fins a 2029
- Descarta un pacte Collboni posa la proposta del 30% "al calaix fins al proper mandat" després de la postura de Junts
- FINANÇAMENT Andalusia estudia un recurs a l’acord de finançament i Moreno aspira a liderar el front comú de les comunitats