Política comercial

Trump anuncia aranzels del 30% a les importacions de la Unió Europea a partir de l’1 d’agost

La Unió Europea i els Estats Units havien intensificat les negociacions per tancar un acord que queda ara en suspens

Trump anuncia un aranzel del 35% a les importacions del Canadà

Trump anuncia aranzels del 30% a les importacions de la Unió Europea a partir de l’1 d’agost

REUTERS/David 'Dee' Delgado

6
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dissabte que Washington imposarà aranzels del 30% a les importacions de productes europeus, en una carta dirigida a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i publicada en la seva plataforma Truth Social, quan s’esperava un acord imminent entre Washington i Brussel·les per frenar l’escalada comercial.

La UE no és una excepció. Malgrat que el comissari de Comerç, Maros Sefcovic, havia assegurat dimecres passat que les negociacions entre els socis transatlàntics havia previngut Brussel·les de rebre una carta, la missiva ha arribat aquest dissabte. A partir de l’1 d’agost del 2025, cobrarem a la Unió Europea un aranzel de només el 30% sobre els productes de la UE enviats als Estats Units, independent de tots els aranzels sectorials», ha dit Trump. Tot i que la carta s’ha publicat aquest dissabte, fonts comunitàries confirmen que la Casa Blanca havia informat la Comissió divendres passat.

Seguretat Nacional

«Fa anys que debatem la nostra relació comercial amb la Unió Europea i hem arribat a la conclusió que hem de deixar enrere els grans i persistents dèficits comercials a llarg termini generats per les seves polítiques aranzelàries i no aranzelàries i les seves barreres comercials», afegeix el president dels Estats Units en la carta. En aquesta missiva, es congratula de la feina feta a la recerca d’un acord, però considera que la relació continua sent desequilibrada, i per això anuncia l’increment dels aranzels.

Segons la missiva, el 30% s’aplicarà a totes les exportacions europees que arribin als Estats Units. Però Washington manté, a més, els aranzels anomenats ‘sectorials’. De moment, aquests ascendeixen al 25% en el cas dels cotxes i components, i fins al 50% en el cas de l’alumini i l’acer. Trump atribueix la mesura a aquest dèficit comercial. La UE té en efecte un superàvit en béns, però els EUA el tenen en serveis. La diferència total, ben just ascendeix a 48.000 milions en favor dels europeus, molt menys del que calcula treure Washington amb els aranzels.

El republicà, com va fer en el passat, ha justificat la mesura com una qüestió de «seguretat nacional». A més, ofereix a la UE la mateixa solució que a la resta de països: que les seves empreses moguin la producció als Estats Units. «Com vostès saben, no hi haurà aranzels si la Unió Europea, o empreses dins de la UE, decideixen construir o fabricar productes dins dels Estats Units», ha dit en la carta.

Negociació i resposta

En un comunicat, Von der Leyen ha pres nota de la carta de Trump, «en què esbossa una taxa aranzelària revisada i un nou calendari». La presidenta de la Comissió Europea reitera un missatge que la UE repeteix des de fa mesos i al qual els Estats Units no fan cas: «La imposició d’aranzels del 30% a les exportacions de la UE interrompria cadenes de subministrament transatlàntiques essencials, en detriment d’empreses, consumidors i pacients als dos costats de l’Atlàntic», ha dit.

Malgrat l’escalada, Brussel·les continua apostant per la negociació. «La UE ha donat sempre prioritat a una solució negociada amb els Estats Units, cosa que reflecteix el nostre compromís amb el diàleg, l’estabilitat i una associació transatlàntica constructiva», ha dit Von der Leyen en aquest comunicat. «Continuem disposats a continuar treballant per arribar a un acord abans de l’1 d’agost», ha afegit, tot i que la carta dona poques o cap opció, i no hi ha contactes previstos de moment.

Els equips de la Comissió havien intensificat els seus contactes amb l’Administració en les últimes setmanes, precisament després d’una trucada entre el president i Von der Leyen. Semblava que l’acord entre els Estats Units i la UE per frenar la guerra comercial era qüestió d’hores. Amb la carta, previsiblement, aquest acord es fa miques. «Poques economies al món igualen el nivell d’obertura de la Unió Europea i la seva adhesió a pràctiques comercials justes», ha defensat la presidenta.

Suport a la Comissió

El primer a reaccionar a les mesures ha sigut el primer ministre irlandès, Micheál Martin. Irlanda és un dels països amb un flux comercial més intens de la UE. «La UE i els EUA gaudeixen de la principal relació comercial i d’inversió del món. Quan sorgeixen problemes entre nosaltres, s’han de resoldre mitjançant un diàleg estret i respectuós», ha dit Martin, posant el valor el treball de Von der Leyen i Sefcovic per mirar d’aconseguir un acord. 

«La UE i els EUA han de ser socis, no rivals», ha dit l’irlandès. Quan hi ha una col·laboració real, ha afegit, «tots guanyen». Martin ha assegurat que, malgrat que «totes les opcions continuen sobre la taula», els europeus prefereixen una sortida negociada a l’escalada i espera que els contactes continuïn amb aquesta finalitat en els pròxims dies.

També el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reaccionat a l’anunci. «L’obertura econòmica i el comerç creen prosperitat. Els aranzels injustificats la destrueixen», ha dit el socialista en una publicació en les xarxes socials. «Units, els europeus constituïm el bloc comercial més gran del món», ha afegit Sánchez, «utilitzem aquesta fortalesa per arribar a un acord just».

En la mateixa línia s’ha expressat el president del Consell Europeu, António Costa, que ha apuntat que, mentre «el comerç lliure i just impulsa la prosperitat, crea ocupació i reforça les cadenes de subministrament», els aranzels «alimenten la inflació, creen incertesa i obstaculitzen el creixement econòmic». El portuguès ha mostrat també el seu suport a la tasca de Von der Leyen «per arribar a un acord just amb els EUA».

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha lamentat la decisió de Trump i s’ha posicionat també al costat de la Comissió en la seva voluntat de continuar negociant. Kristersson ha advertit en qualsevol cas que «la UE està preparada per respondre amb dures contramesures si és necessari», i en una escalada comercial, «seran els consumidors nord-americans els que pagaran el preu més car».

Represàlies

Brussel·les es preparava per a qualsevol escenari, conscient que Trump és imprevisible. I Von der Leyen també apunta a un escenari en el qual prendre mesures «per salvaguardar els interessos de la UE» sigui necessari. Sota la màniga, els europeus tenen dos paquets de contramesures. D’una banda, un increment dels aranzels sobre milers de productes procedents dels Estats Units amb un valor de 21.000 milions d’euros. Aquest paquet està suspès, però la suspensió expira el dilluns 14 de juliol, i fonts comunitàries van apuntar que es podia reactivar immediatament si hi havia un canvi substancial en la postura de Washington.

Notícies relacionades

El segon paquet de contramesures proposat per la Comissió ascendia a 95.000 milions d’euros, tot i que serà lleugerament inferior després de les negociacions amb els governs. Aquest paquet estava pensat precisament en el cas que l’increment dels aranzels es mantingués en el temps. Els ministres de Comerç de la UE es reuneixen aquest dilluns amb totes les opcions sobre la taula.

No obstant, en la seva carta, Trump també ha advertit que qualsevol mesura que la UE prengui no quedarà sense resposta. «Si per alguna raó decideixen augmentar els aranzels i prendre represàlies, llavors, sigui quin sigui el número que triïn per augmentar-los, s’afegirà al 30% que cobrem», ha dit el president.