La no-diplomàcia de Trump

El president nord-americà mostra la seva ignorància sobre els països convidats a una cita amb cinc líders de l’Àfrica mentre els seus homòlegs s’entreguen a l’adulació.

La no-diplomàcia de Trump

Mehmet Eser/ZUMA Press Wire/dpa - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ha estat molt lluny d’insultar-los com a "països de merda", el terme que va utilitzar per referir-se a diverses nacions africanes en el seu primer mandat, i havent organitzat una minicimera de tres dies per "aprofundir en oportunitats econòmiques". Donald Trump clarament té interès a canviar el to, però ahir el president dels Estats Units va tornar a demostrar que el seu tracte a països del continent africà continua deixant molt a desitjar. En l’arrencada d’aquesta minicimera, que arriba així que Trump ha tancat programes d’ajuda com USAID i fa un gir cap a aliances econòmiques o comercials, Trump oferia un menjar a la Casa Blanca als líders de Mauritània, Guinea Bissau, Libèria, el Gabon i el Senegal. Va obrir el principi d’aquesta reunió a la premsa i abans de posar en marxa el torn de preguntes va donar la benvinguda als seus cinc homòlegs i els va deixar que parlessin.

No sé on ficar-me

Notícies relacionades

Aquest col·loqui va deixar lloc a diversos moments dignes de no sé on ficar-me. El primer a qui Trump va donar la paraula, sense presentar-lo pel seu nom, va ser al president de Mauritània, Mohamed Ould Ghazouani. Quan aquest va acabar de parlar, Trump va deixar clar que la resta hauria d’abreujar. "Potser hauríem d’anar una mica més ràpid", va dir abans de donar la paraula al president de Guinea Bissau, Umaro Sissoco Embaló. L’intercanvi més vergonyós, tot i que Trump ni es va immutar, va arribar a continuació, després que intervingués Joseph Boakai, president de Libèria. "Quin bon anglès. ¿On va aprendre a parlar-lo tan bé? ¿On es va educar? ¿A Libèria? Molt interessant", va dir el nord-americà. Clarament, Trump ignora que l’anglès és la llengua oficial de Libèria i potser, en els seus intents d’esborrar els punts més foscos del passat esclavista dels EUA, va esborrar de la seva pròpia ment les lliçons d’història.

Trump semblava ocupat en altres menesters, especialment l’entrega a l’adulació a què, sense complexos i pels seus interessos, es van entregar també els líders africans, alguns dels quals van recolzar la idea que se li doni el Nobel de la Pau (tot i que no van arribar tan lluny com Benjamin Netanyahu, que va portar la carta de petició formal a Oslo).