El rebuig de la guerra creix entre els israelians i llasta el suport a Netanyahu

Un 67% dels ciutadans recolzen ara el final de les hostilitats a canvi de l’alliberament dels 58 ostatges que queden a la Franja de Gaza

El rebuig de la guerra creix entre els israelians i llasta el suport a Netanyahu
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Amb un Executiu capitanejat pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, envoltat d’aliats ultradretans partidaris de la violència, la campanya militar d’Israel contra la Franja de Gaza continua intensificant-se. En canvi, en la societat israeliana es manté a l’alça l’oposició a l’ofensiva i l’exigència de posar fi a les bombes per poder alliberar els 58 ostatges que segueixen estant a l’enclavament palestí.

L’última enquesta del Canal 13 israelià, publicada dimarts i feta per l’institut Maagar Mochot i Stat-Net, revela aquesta realitat a veus. Al voltant del 67% dels ciutadans recolzen el final de la guerra a Gaza a canvi de l’alliberament dels segrestats. Només el 22% dels enquestats s’oposen a aquest acord, seguint la línia del Govern. Després de l’inici de l’actual ofensiva, el 7 d’octubre del 2023, en resposta al brutal atac de Hamàs, el percentatge d’israelians partidaris de parar el conflicte era del 20,9%. Alhora que es publicava aquest sondeig, Netanyahu cridava de tornada a Israel als membres d’alt nivell del seu equip negociador que feia una setmana que estaven embrancats a Doha en intenses converses per aconseguir un acord de treva.

Amb aquestes dades sobre la taula, Netanyahu va assegurar que està disposat a un "alto el foc temporal" per facilitar la tornada dels segrestats, dels quals va afirmar que 20 continuen vius "amb total seguretat". En una roda de premsa, el primer ministre israelià també va reiterar que el seu Exèrcit controlarà "tota la Franja de Gaza" al finalitzar l’ofensiva a gran escala llançada dissabte i va insistir que s’ha "d’evitar una crisi humanitària" a l’enclavament per conservar la "llibertat d’acció operativa", en un moment de creixent pressió internacional en contra.

Camí d’"un Estat pària"

Notícies relacionades

Dins d’Israel també està pujant la contundència de les veus crítiques. L’ex primer ministre Ehud Olmert va denunciar a BBC News que el que Israel "està fent ara a Gaza és molt semblant a un crim de guerra". Aquesta és "una guerra sense propòsit, una guerra sense possibilitat d’aconseguir res que pugui salvar les vides dels ostatges", va declarar. "Israel està camí de convertir-se en un Estat pària, com ho va ser Sud-àfrica, si no tornem a actuar com un país assenyat", va advertir l’esquerrà Yair Golan, líder de l’opositor partit Demòcrates i exsubcap de l’Estat Major de l’Exèrcit israelià. "Un país assenyat no lluita contra civils, no mata nadons com a passatemps i no es proposa expulsar poblacions", va afegir, cosa que va desencadenar la indignació en tot l’espectre polític. Fins i tot l’oposició va condemnar les seves paraules: aquesta afirmació és "un regal per als enemics", va afirmar el seu líder, Yair Lapid.

El pacifisme ja no existeix a Israel. Per això, el suport a l’ofensiva ampliada a Gaza està més dividit: un 44% dels israelians hi estan a favor i un 40% en contra, segons l’enquesta del Canal 13.