Lleó XIV apel·la a la unitat de l’Església en un món ferit per l’odi
Al finalitzar la seva missa d’entronització al Vaticà, el Papa també va parlar de les guerres en curs i va recordar Gaza, on "nens, famílies i avis supervivents són portats a la gana"

En un clima una mica enrarit, ple d’incògnites sobre el futur del papat i també precedit per alguna venjança típica de les èpoques de transició, Lleó XIV va inaugurar ahir el seu pontificat com a 267 cap de l’Església catòlica. I de moment, en la seva missa d’entronització –que va començar amb la petició, per megafonia, d’"evitar aixecar cartells i onejar banderes" durant la cerimònia–, Robert Prevost es va tornar a mostrar cautelós i moderat en un discurs en què –això sí– va recordar que la institució s’ha de mantenir unida en una època de trastocament dels equilibris anteriorment establerts en la geopolítica mundial.
"En el nostre temps, veiem encara massa discòrdia, massa ferides causades per l’odi, la violència, els prejudicis, la por del diferent, per un paradigma econòmic que explota els recursos de la terra i margina els més pobres", va afirmar. "I nosaltres volem ser, dins d’aquesta massa, un petit llevat d’unitat, de comunió i de fraternitat", va afegir.
En aquesta línia, en una homilia pronunciada en italià amb un lleu accent del seu natal Chicago, acompanyat per uns 200 cardenals i uns 3.000 sacerdots, el pontífex naturalitzat peruà també va convidar tota l’Església catòlica a acostar-se a les altres branques del cristianisme, els líders de les quals, en una nombrosa representació, també estaven presents en l’acte. "Aquesta és la via que hem de recórrer junts, units entre nosaltres, però també amb les Esglésies cristianes germanes, amb els que transiten altres camins religiosos, amb aquells que cultiven la inquietud de la recerca de Déu, amb totes les dones i homes de bona voluntat, per construir un món on regni la pau", va assenyalar en un esdeveniment també presenciat per líders musulmans, hindús, budistes, sikhs, zoroastrians i jainistes.
De nou, la seva aparició pública va estar també carregada de gestos. De fet, abans de pregar davant la tomba de Pere –acompanyat pels patriarques i arquebisbes majors de les esglésies catòliques de ritu oriental– i de rebre el pal·li (símbol del seu poder) i l’anell del Pescador (necessari per firmar documents), Lleó XIV va recórrer durant uns 30 minuts, a bord d’un jeep-papamòbil descobert i mentre les campanes sonaven incessantment a la plaça de Sant Pere i els carrers adjacents plens de fidels. "¡Papa Lleó! ¡Papa Lleó!", se sentia en aquell moment entre l’eufòrica multitud.
Ja després, a la basílica de Sant Pere, Lleó XIV se les va enginyar per fer coincidir la segona lectura per posar èmfasi en la necessitat d’una institució unida i que sigui un "model per al ramat". "Exhorto els ancians que hi ha entre vostès, com a ancià com vostès, testimoni dels patiments de Crist i partícip de la glòria que s’ha de revelar, pasturin el ramat de Déu que els ha sigut confiat, cuidin-lo, no per obligació, sinó de bon grat, com Déu vol; no per ambició de diners, sinó amb generositat; no com a dèspotes sobre qui els han sigut encomanats, sinó sent models per al ramat. I quan aparegui el Pastor suprem, rebran la corona de glòria que no es panseix", es va llegir en anglès.
Un món reconciliat
"No es tracta mai d’atrapar els altres amb la submissió, amb la propaganda religiosa o amb els mitjans del poder", va advertir el Papa. "El nostre primer gran desig [ha de ser] una Església unida, signe d’unitat i comunió, que es converteixi en ferment per a un món reconciliat", va insistir. "Com el meu predecessor Lleó XIII, avui podem preguntar-nos: si aquesta caritat prevalgués al món, "¿no sembla que acabaria per extingir-se ben aviat tota lluita allà on entrés en vigor en la societat civil?" , va argumentar el pontífex, en un missatge en què també va insistir una vegada més també en la seva idea d’una "Església missionera, que obre els braços al món".
Amb això, Lleó XIV també va esmentar el difunt Francesc, la mort del qual "ha omplert de tristesa els nostres cors".
Una nova fase
Notícies relacionadesAcabat l’acte, va voler a més dedicar unes paraules a les guerres en curs, durant la pregària del Regina Caeli. "A Gaza, els nens, les famílies i els avis supervivents estan passant gana. A Myanmar, noves hostilitats han destruït vides innocents. La turmentada Ucraïna espera per fi negociacions per a una pau justa i duradora", va observar el pontífex, sempre des de la plaça de Sant Pere.
Amb l’elecció de Lleó XIV, s’obre una fase nova, percebo un cert alleujament difús. Ha acabat l’era de l’arbitrarietat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans