L’europeista Nicusor Dan venç en les eleccions de Romania

L’alcalde de Bucarest aconsegueix el 54% dels vots en la segona volta, enfront del 46% aplegat per l’ultra George Simion

L’europeista Nicusor Dan venç en les eleccions de Romania
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’actual alcalde de Bucarest, el centrista pròxim a la Unió Europea (UE) Nicusor Dan, es va imposar ahir en la segona volta de les eleccions presidencials romaneses davant el candidat ultradretà i populista George Simion, que va guanyar la primera volta d’aquests comicis i arribava a la votació final com a principal favorit.

Dan va aplegar prop del 54% dels vots, mentre que el seu rival, admirador confés de Donald Trump, va aconseguir el 46% dels sufragis. "Vull donar les gràcies a les desenes de milers de romanesos que van fer campanya per una idea. Han demostrat la força impressionant de la societat romanesa. I als votants que senten que han perdut avui les eleccions, a la comunitat que està indignada per la manera que s’ha portat a terme fins ara la política a Romania", va assenyalar Dan després que es publiquessin els resultats.

"Necessitem convèncer aquesta gent que la solució no és la revolució, sinó la reforma judicial. La nostra feina és lluitar per una Romania; no per dues", va continuar dient el guanyador electoral, també un polític independent.

La celebració d’aquestes eleccions presidencials arriba després de força mesos de tensió al país, una vegada que la primera volta electoral, celebrada el novembre de l’any passat, fos anul·lada per la justícia per una brutal campanya de desinformació que va aconseguir que un fins aleshores desconegut polític prorús, Calin Georgescu, guanyés aquests comicis.

Favorit

Georgescu –a qui van prohibir presentar-se a les eleccions actuals– ha acompanyat en campanya Simion, finalment perdedor. Simion, tot i això, arribava ara com a favorit. Com en les primeres eleccions, les últimes setmanes de campanya electoral han estat marcades per una forta onada de desinformació a les xarxes.

"Al novembre, l’objectiu era donar a conèixer a Georgescu, un candidat gairebé desconegut, que un mes abans d’aquestes eleccions amb prou feines arribava a l’1% en intenció de vot, i presentar-lo al màxim nombre possible de persones sota una llum favorable, ignorant els seus aspectes més desagradables i controvertits, com la creença en teories de la conspiració o la fascinació per antics moviments feixistes romanesos", explica el periodista Daniel Iriarte, autor del llibre Guerras cognitivas. Cómo estados, empresas, espías y terroristas usan tu mente como campo de batalla, que s’endinsa en el cas romanès i en les eleccions de la tardor de l’any passat.

Notícies relacionades

"Simion, en canvi, ja fa anys que volta pel món de la política i és més conegut entre la població. Aquesta vegada, l’objectiu de les campanyes ha sigut presentar el sistema com a corrupte i antidemocràtic, i a Simion com l’únic candidat capaç de canviar tot això", assenyala Iriarte.

Igual com el seu admirat Trump, Simion ha estat, durant la jornada electoral, publicant a les seves xarxes socials informacions de frau no confirmades i sense font en diversos llocs del país. Simion, fins i tot, s’ha autoproclamat guanyador, "i amb un gran marge", quan iniciaven els recomptes. La seva derrota, però, ha sigut confirmada més endavant.