Guerra a l’est d’Europa
Rússia i Ucraïna acorden intercanviar 2.000 presoners i estudiar l’alto el foc
Kíiv afirma que les demandes de Moscou «estan completament allunyades de la realitat», tot i que insisteix en una trobada entre els líders dels dos països
La reunió d’Istanbul va durar només 90 minuts
Les parts acorden «compartir per escrit les condicions» per silenciar les armes

S’esperava poc resultat de la trobada, després de la plantada del president rus, Vladímir Putin, i d’una primera jornada, la d’ahir, plena de confusió, falsedats i molta incògnita. I així va ser: la reunió entre les delegacions d’Ucraïna i Rússia a Istanbul –la primera trobada entre els dos països des de la primavera del 2022– va acabar després de tan sols 90 minuts de xerrades i amb les posicions, aparentment, més allunyades que quan es van asseure a negociar.
"Les demandes russes estan completament apartades de la realitat, i van molt més enllà de res del que hem discutit anteriorment. Inclouen ultimàtums per a Ucraïna, condicions en absolut constructives i la seva demanda que ens retirem del seu territori per poder arribar a un alto el foc", va dir una font anònima ucraïnesa just al terme de la reunió.
Amb aquesta trobada, Ucraïna buscava arribar a un acord temporal d’alto el foc amb Rússia, sense condicions i durant un mínim de 30 dies. Moscou va rebutjar la proposta. "Ucraïna està a punt per a un alto el foc real, i per a un procés de pau genuí, sense precondicions", va continuar la font ucraïnesa.
En pren nota
No obstant, la reunió no va acabar sent del tot infructuosa. "Hem arribat a un acord per intercanviar 1.000 persones per 1.000 persones", va assenyalar el ministre de Defensa ucraïnès, Rustem Umerov, el líder de la delegació de Kíiv en les converses, que va assenyalar que el "següent pas" ha de ser una reunió entre Putin i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. El Ministeri d’Exteriors rus es va limitar a indicar que prenia nota de la petició.
La trobada entre Rússia i Ucraïna va estar precedida per una de prèvia entre els ucraïnesos, Turquia –país que ha fet de mediador entre Kíiv i Moscou– i el secretari d’Estat dels EUA, Marco Rubio, que va ser present a Istanbul al lloc de les negociacions. Rubio, no obstant, no va participar en la trobada entre els representants de Moscou i Kíiv, però Michael Anton, director de Planificació de Polítiques dels Estats Units, sí que es va reunir breument amb el cap de la delegació russa, l’assessor de Putin Vladímir Medinski.
"En general, estem satisfets amb el resultat i disposats a continuar els contactes", va assegurar Medinski després de les converses, abans de confirmar l’intercanvi de presoners entre els dos països, el més important des que va començar la guerra el febrer del 2022. Les parts també van acordar "compartir per escrit les condicions que permetrien arribar a un alto el foc" i després es reprendrien les negociacions, segons van explicar tant el representant rus com Turquia.
"Ucraïna està disposada a prendre les mesures més ràpides possibles per tal de poder aconseguir una pau veritable i és important que el món mantingui una postura ferma. La nostra posició és aquesta: si Rússia rebutja un alto el foc incondicional i el final de les matances, s’han d’imposar sancions severes. S’ha de mantenir la pressió sobre Rússia fins que estigui a punt per posar fi a la guerra", va remarcar Zelenski des de Tirana, on va assistir a la cimera de la Comunitat Política Europea.
Insults deliberats
"Rússia, especialment Putin, no vol acabar la guerra, perquè no té alternativa a la seva massa de criminals de guerra, i no vol que tornin al seu territori –va assegurar, en aquesta mateixa línia, l’assessor presidencial de Zelenski, Mikhailo Podoliak–. Rússia deliberadament i de manera demostrada insulta tots els mediadors mundials que han intentat facilitar les negociacions a Turquia. Per això han enviat una delegació d’un estatus extremadament baix".
"Hi ha d’haver un rebuig final de qualsevol il·lusió referent a la voluntat o habilitat de Putin d’acordar res vinculant. El que es necessita és una coerció per la força amb Rússia", va continuar Podoliak, que es va endinsar en la petició ucraïnesa perquè els països europeus redoblin les seves sancions a Moscou si Putin no s’avenia a un alto el foc durant aquestes negociacions.
"[Rússia] no vol la pau, així que hem d’incrementar la nostra pressió. Per això ja estem treballant en un nou paquet de sancions", va coincidir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
Notícies relacionadesWashington, no obstant, sembla estar menys disposat a afegir-se a la pressió contra Rússia. "No se solucionarà res fins que Putin i jo ens reunim, ¿d’acord? Ell només anirà a la reunió si jo hi vaig. I crec que no passarà res fins que ell i jo ens ajuntem i ho solucionem tot, perquè està morint massa gent", va dir dijous passat el president nord-americà, Donald Trump, que va deixar de banda un Zelenski que encara aspira, segons ell mateix ha afirmat, a asseure’s cara a cara amb Putin.
"No hi ha dubte de la importància dels contactes entre Putin i Trump en el context de les negociacions amb Ucraïna. Coincidim amb la seva tesi. La seva importància és innegable", va manifestar ahir el portaveu del Kremlin, Dmitri Péskov. Dijous passat, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va anomenar "patètic" a Zelenski per voler-se reunir amb Putin; la portaveu d’Exteriors russa, Maria Zakhàrova, el va catalogar de "pallasso".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- EL MERCAT BLAUGRANA El Barça renova Ansu Fati fins al 2028 i el cedeix al Mònaco
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any l’atenció sigui en 48 hores
- Mobilitat Evacuats una vintena de passatgers pel túnel del funicular de Montjuïc per una incidència
- Publicació al novembre Joan Carles I es reivindica al seu llibre de memòries cinc anys després de l’‘autoexili’
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses