Investigació de Brussel·les
La UE acusa TikTok de violar la normativa sobre publicitat digital i obre la porta a una multa milionària
La Comissió considera que la plataforma incompleix la llei de serveis digitals al no tenir un repositori d’anuncis complet que permeti detectar fraus, propaganda o operacions de desinformació

Un joven mira TikTok desde su teléfono móvil /
La Comissió Europea ha informat avui TikTok que incompleix amb la llei de Serveis Digitals (DSA, per la seva sigles en anglès) al no comptar amb un repositori d’anuncis que permeti a investigadors detectar estafes o campanyes de desinformació a la popular plataforma de vídeos, segons denuncia en les conclusions preliminars de la seva investigació.
La violació de la normativa comunitària exposa TikTok a una multa milmilionària que podria arribar fins al 6% dels seus ingressos globals anuals. Bytedance, el gegant xinès que posseeix l’aplicació, pot evitar aquesta sanció si respon a l’advertència de Brussel·les corregint les fallades del seu registre d’anuncis actual, molt limitat, que no permet als usuaris realitzar una recerca exhaustiva per saber qui els paga i a qui van dirigits.
L’absència d’aquestes funcions «impedeix la inspecció completa dels riscos que comporten els seus sistemes de publicitat i segmentació», ha indicat la vicepresidenta executiva de Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia, Henna Virkkunen, en un comunicat. Altres companyies tecnològiques com Meta ja compleixen aquesta obligació. «Els ciutadans tenen dret a saber qui hi ha darrere dels missatges que veuen».
D’aquesta manera, TikTok es converteix en la segona plataforma que rep una advertència de la Unió Europea per una possible violació de la DSA, només per darrere de X, la xarxa social abans coneguda com a Twitter i propietat d’Elon Musk.
Estafes i campanyes d’ingerència electoral
Com ja s’ha vist, TikTok pot ser utilitzada per propagar anuncis fraudulents, campanyes d’amenaces híbrides o operacions de propaganda coordinades per manipular l’opinió pública, especialment durant el període d’eleccions. Aquest temor, extensible a altres plataformes digitals i xarxes socials, va fer que la Comissió aprovés el 2022 la DSA, una mesura pionera que obliga els gegants tecnològics a ser més transparents i a adoptar mesures per frenar les notícies falses.
El 19 de febrer del 2024, la CE va iniciar un procediment formal contra TikTok. Durant un any i gairebé tres mesos, Brussel·les va portar a terme una investigació exhaustiva en la qual es van revisar documents interns de la companyia, així com les seves eines. Encara que ara apunta a una infracció de la normativa comunitària per part de l’app de vídeos, la conclusió de la Comissió no és encara definitiva. Si es confirma l’incompliment, podrà obrir la porta a la ja citada multa, així com altres sancions econòmiques coercitives «per obligar la plataforma a complir la llei».
TikTok examina les acusacions
Notícies relacionadesFonts de TikTok assenyalen a EL PERIÓDICO que examinaran les conclusions preliminars de la Comissió i que estan «compromesos» amb el compliment de la DSA. «Tot i que donem suport als objectius del Reglament i continuem millorant les nostres eines de transparència publicitària, no estem d’acord amb algunes de les interpretacions de la Comissió i observem que l’orientació s’ofereix a través de conclusions preliminars en lloc de directrius públiques clares. La igualtat de condicions i una aplicació coherent d’aquestes és essencial», expliquen en un comunicat remès a aquest diari.
El Govern de la Unió Europea ja va obrir un altre expedient formal contra TikTok el desembre passat per la seva gestió de riscos relacionats amb les eleccions i el discurs cívic, procediment que respon als indicis que una opaca campanya d’influència articulada a la plataforma va impulsar l’extrema dreta a Romania. La investigació continua vigent i, segons la CE, té «caràcter prioritari».
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- EL MERCAT BLAUGRANA El Barça renova Ansu Fati fins al 2028 i el cedeix al Mònaco
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any l’atenció sigui en 48 hores
- Mobilitat Evacuats una vintena de passatgers pel túnel del funicular de Montjuïc per una incidència
- Publicació al novembre Joan Carles I es reivindica al seu llibre de memòries cinc anys després de l’‘autoexili’
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses