Resolució judicial

Multa milionària al creador de Pegasus pel pirateig de WhatsApp

Els EUA condemnen l’ús del programa espia contra un miler d’usuaris de l’‘app’ de Meta

Multa milionària al creador de Pegasus pel pirateig de WhatsApp
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dur revés judicial per al fabricant de Pegasus. Un jurat federal dels Estats Units va dictaminar ahir que la firma tecnològica israeliana NSO Group haurà de pagar una multa de 167 milions de dòlars a Meta per haver piratejat les converses privades de més de 1.000 persones a WhatsApp.

Després de sis anys de litigi entre les dues companyies, el veredicte ha donat la raó al gegant tecnològic abans conegut com a Facebook, que va denunciar que el programa d’espionatge Pegasus va explotar una vulnerabilitat desconeguda de la seva aplicació de missatgeria instantània que li va permetre infiltrar-se als dispositius mòbils de més d’un miler de víctimes arreu del món.

"El veredicte d’avui en el cas de WhatsApp és un important pas endavant per a la privacitat i la seguretat com la primera victòria contra el desenvolupament i l’ús de software espia il·legal que amenaça la seguretat i la privacitat de tots", va celebrar Meta en un comunicat en el qual denuncia que Pegasus és "una amenaça per a tota la indústria". D’aquesta manera, NSO Group haurà de pagar 167.256.000 dòlars en danys punitius i 440.000 dòlars més en danys compensatoris, cosa que suposa el cop més gran assestat mai contra la puixant indústria del software espia. L’elevat volum de la multa podria amenaçar de portar NSO Group a la fallida.

"S’estableix un precedent perquè desestabilitza els incentius i negocis de les empreses de programari espia i les obligarà a vigilar més a quins països venen aquests sistemes", explica a EL PERIÓDICO l’enginyer informàtic Elies Campo, investigador del centre canadenc Citizen Lab –que ha destapat els abusos de Pegasus– i exempleat de WhatsApp. Pegasus és l’arma de ciberespionatge més coneguda del món. Aquest programa, envoltat en secretisme, és capaç d’infiltrar-se en mòbils, recollir informació de qualsevol aplicació instal·lada al dispositiu i fins i tot activar de manera remota tant la càmera com el micròfon per utilitzar-los per a la vigilància. Tot això sense que les víctimes ho sàpiguen ni ho autoritzin.

Notícies relacionades

"Preu estàndard"

El judici contra NSO Group ha exposat informació fins ara desconeguda sobre com funciona exactament Pegasus. L’empresa, fundada per exsoldats i exespies d’Israel, ha admès en els tribunals que entre el 2018 i el 2020 va cobrar als seus clients europeus –entre els quals hi hauria Espanya– un "preu estàndard" de 7 milions de dòlars per l’ús del seu programa espia per piratejar 15 dispositius alhora, amb un complement d’1 o 2 milions si la víctima estava en un altre país. Així es desprèn de la declaració de Sarit Bizinsky Gil, vicepresidenta d’operacions comercials globals d’NSO, la transcripció de la qual ha compartit Meta.