El candidat ultra venç en la primera volta a Romania
El Tribunal Constitucional va anul·lar l’anterior procés electoral adduint ingerències russes

George Simion, el candidat euròfob, ultradretà i prorús, va aconseguir una devastadora victòria ahir en la primera volta de les eleccions presidencials a Romania. Superat el 90% de l’escrutini, el líder d’Aliança per a la Unió dels Romanesos (AUR) s’imposa amb més del 40% dels vots, després de la polèmica suspensió del procés electoral el desembre passat per suposades ingerències russes. No obstant, necessitarà mesurar-se en una segona ronda al no arribar al 50% dels suports.
El seu contrincant en la tornada definitiva, prevista per al 18 de maig, es preveu que sigui el candidat oficialista Crin Antonescu, que té el suport de la coalició de Govern formada per socialistes, liberals i hongaresos. A l’espera dels resultats definitius, Antonescu ha obtingut un 21% dels vots, poc més que Nicusor Dan, l’actual alcalde de Bucarest i candidat dels sectors reformistes de la societat.
Admirador de Trump
George Simion, de 38 anys, és un admirador del president dels Estats Units, Donald Trump –utilitza lemes similars com "Romania primer"– i es presenta com un defensor dels valors tradicionals i els "veritables romanesos". El seu discurs, partidari de cert proteccionisme i de la unificació de Moldàvia, ha fet efecte entre els votants més joves i a les zones rurals. Entre les seves principals promeses, destaca la seva aposta per suspendre l’ajuda militar a Ucraïna.
Les eleccions d’ahir, per a les quals estaven cridats a les urnes més de 18 milions de romanesos, arriben després que el Tribunal Constitucional anul·lés l’anterior procés 48 hores abans que tingués lloc la segona ronda, que estava prevista per al 8 de desembre. Els magistrats van argumentar que durant la primera ronda, celebrada el 24 de novembre, es van produir ingerències russes a través de les xarxes socials en benefici del candidat ultra Calin Georgescu, que no ha pogut presentar-se a aquesta segona volta al ser inhabilitat. Simion li ha pres el testimoni en aquest segon intent.
Notícies relacionadesTot va començar quan al voltant d’un centenar d’ influencers romanesos van ser contractats per una fosca plataforma denominada FameUp. La seva tasca era difondre vídeos, a través de TikTok, en els quals havien de descriure les qualitats que desitjarien veure al nou cap de l’Estat: "estabilitat", "progrés" i "patriotisme". Els missatges no incloïen el nom de Georgescu, però aquests vídeos eren posteriorment republicats per un eixam d’usuaris que sí que esmentaven al polèmic aspirant. Es van arribar a detectar 25.000 comptes creats dues setmanes abans de la primera volta i que després van demostrar ser falses. Això va incrementar la visibilitat del candidat i li va permetre la inesperada victòria, en un país on TikTok té nou milions d’usuaris, gairebé la meitat de la població.
Després de tenir lloc aquest episodi, Georgescu va ser detingut al febrer, entre protestes per part dels seus simpatitzants, i acusat de sis delictes. A més, va acabar sent vetat com a candidat en la repetició dels comicis.
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada
- Ampliació de crèdit El Govern pacta amb els Comuns invertir 850 milions anuals en habitatge i una oficina antidesnonaments
- Apagada de llum Sánchez promet un «reforç» del sistema elèctric i defensa les renovables com a «interès general» davant «agendes particulars»
- Comissió Operació Catalunya L’exvicepresidenta Sáenz de Santamaría nega la policia patriòtica: «Em va tocar exercir el poder, però mai el vaig disfrutar»
- Successos Un policia fora de servei evita el suïcidi d'una dona en un pont de la Gran Via de Barcelona
- Educació Els professors de l’escola pública denuncien insults, agressions físiques i conflictes a les xarxes per part de l’alumnat