Guerra comercial
Washington atura ara fins al 2 d’abril els aranzels a Mèxic i el Canadà
L’ajornament arriba després de les caigudes a les borses i la inquietud d’empresaris i polítics

L’estratègia aranzelària de Donald Trump és qualsevol cosa menys normal, predictible o estable. Ahir, dos dies després de posar en marxa gravàmens del 25% a les importacions de Mèxic i el Canadà i un dia després d’establir una pausa fins al 2 d’abril per al sector de l’automoció, el president nord-americà va donar una altra batzegada al decidir estendre la moratòria a tots els productes dels dos països coberts pel tractat de lliure comerç que les tres nacions nord-americanes van firmar en el seu actual format durant el primer mandat del republicà.
Aquesta exempció deslliura fins al 2 d’abril de gravàmens la meitat de les importacions de Mèxic i el 37% del Canadà. Dels productes canadencs que continuaran sent carregats amb gravàmens la majoria són energètics, als quals Trump ha imposat aranzels del 10% i no del 25%. També va reduir del 25% al 10% els gravàmens a les potasses canadenques, un element clau per als fertilitzants i, per tant, per als agricultors.
L’últim vaivé arriba després dels moviments negatius a les borses dels dos últims dies i després que empresaris i també polítics republicans traslladessin a la Casa Blanca la preocupació per l’impacte negatiu dels aranzels, que Trump minimitza. Ho va fer dimarts en el seu discurs al Congrés, tot i que va admetre que hi hauria "petites pertorbacions". I ho va fer ahir, dient que "sempre hi haurà una petita interrupció a curt termini. No crec que sigui gran", va afegir, negant que les caigudes a les borses hagin influït en la seva decisió.
Jornada caòtica
Tot i així, va fer marxa enrere en la guerra comercial amb els seus veïns i socis que va obrir fa tan sols dos dies amb la firma d’una ordre executiva a la Casa Blanca. I Trump va culminar una altra jornada caòtica, que va iniciar anunciant la moratòria primer només per als productes mexicans. Ho va fer al matí, en un missatge a Truth Social després de mantenir una conversa telefònica amb la seva homòloga mexicana, Claudia Sheinbaum. "Ho faig com un favor i per respecte a la presidenta Sheinbaum", va escriure el republicà. "La nostra relació ha sigut molt bona i junts estem treballant molt a la frontera, tant en termes d’evitar que immigrants il·legals entrin als EUA com per frenar el fentanil", va afegir.
Notícies relacionadesHores després va arribar l’extensió de l’exempció també per a les importacions del Canadà. I era una cosa que s’intuïa després que al matí el secretari de Comerç, Howard Lutnick, hagués suggerit en una entrevista a la televisió que l’exempció arribaria per als dos socis comercials.
No és clar què ha canviat en l’actitud o en la feina de Mèxic i el Canadà des de dimarts, el dia en què van entrar en vigor els aranzels, que inicialment havien de començar a aplicar-se al febrer, però que es van posposar un mes.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Resolució elèctrica nacional El Govern obre dos expedients a Red Eléctrica i Endesa per esbrinar les causes de l’apagada
- Danys a l’economia Impacte econòmic del tall de subministrament: Catalunya estima pèrdues de gairebé 900 milions d’euros
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- «NO EM COMPARO AMB MESSI» Lamine Yamal, 17 anys i partit 100 amb el Barça: «La por la vaig deixar al parc, a Mataró, fa temps»
- Apagada L'Audiència Nacional obre una investigació per determinar si l'apagada va ser ciberterrorisme