Pal i pastanaga per forçar el Kremlin
Zelenski festeja el nou líder de la Casa Blanca, l’entorn del Partit Republicà i el moviment MAGA per generar en la nova elit del país un estat d’opinió favorable als interessos de Kíiv

A jutjar pel contingut dels seus mitjans de propaganda, no hi ha dubte que el Kremlin va apostar fortament per Donald Trump en la carrera presidencial nord-americana. No obstant, no està garantit que aquest suport es tradueixi en un eventual acord d’alto el foc per aturar la guerra d’Ucraïna que sigui plenament favorable als seus interessos, o que la nova Administració talli de manera radical el suport financer que ha permès a Kíiv frenar la invasió russa durant gairebé tres anys. Mentrestant, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, multiplica els gestos cap al novaiorquès, cap a membres del Partit Republicà i mitjans de comunicació afins per generar un estat d’opinió favorable a la seva causa entre la nova elit nord-americana.
Que el nou líder de la Casa Blanca té a les seves mans les eines per pressionar Rússia és un consens general entre els analistes. "L’economia russa està afrontant un gran estrès a causa dels efectes de la guerra a Ucraïna, cosa que concedeix (a Trump) una eina important en les negociacions per finalitzar la guerra, a través d’una política de sancions", afirma David Lubin, investigador del Programa Global i Financer, en un article publicat a Chatham House. La qüestió, segons la seva opinió, és si Trump, en el seu desig d’acostar-se a Rússia per aïllar la Xina, estarà disposat a recórrer-hi. Lubin cita com a exemple la política monetària que s’està veient obligat a aplicar el Banc Central rus, amb elevats tipus d’interès, i considerada com la "més estricta de tot el món".
Possibles sancions
Segons Bloomberg, aquesta política de sancions podria implicar "una aplicació més intensa de les sancions secundàries al petroli, penalitzant transportistes europeus així com els compradors asiàtics, incloses importants entitats de l’Índia o la Xina". No s’ha de descartar que Washington es plantegi una estratègia contrària, la seducció, aixecant algunes mesures punitives, com el límit de 60 dòlars per barril.
El futur secretari d’Estat, Marco Rubio, ha definit les sancions com l’instrument adequat per exercir pressió sobre Moscou. Keith Kellog, l’acabat de nomenar enviat especial nord-americà per a Ucraïna, ha insistit que Trump "està intentant salvar Ucraïna" i que sota cap concepte "es disposa a regalar res a Putin o al Kremlin".
Zelenski, per la seva banda, no s’ha quedat de braços plegats veient-les venir, sinó que s’ha embarcat en una intensa campanya per fer arribar els seus punts de vista a les noves elits que governaran el país. Especial significat va tenir l’entrevista que va concedir al podcaster Lex Fridman, qui va recolzar Trump i el moviment MAGA, i durant la qual va lloar el president electe dels EUA sabent com és de sensible a l’elogi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- CAS SANTOS CERDÁN-ÁBALOS Koldo García després de conèixer l’informe de l’UCO sobre Santos Cerdán: «Acaba de començar»
- Tensió als Estats Units "Motivació política" en l’assassinat d’una congressista i el marit
- Metamorfosi demogràfica Un terç de l’Eixample és estranger
- Tempesta judicial i política La caiguda de Cerdán impulsa en el PSOE avançar les generals
- Tensió als Estats Units Els EUA surten al carrer de forma multitudinària en protesta per Trump
- L’hora més crítica Sánchez acudirà dimecres a la sessió de control al Congrés per respondre per l’escàndol de Santos Cerdán
- Les gravacions del cas Koldo Koldo García va oferir al cap de la Policia Nacional avions d’Air Europa per deportar migrants magribins durant la covid
- Augmenten les probabilitats que un asteroide impacti contra la Lluna el 2032
- Criança Carlos González, pediatre: "Moltes vegades quan el teu fill plora no vol ni joguines ni dolços, demana la teva presència i el teu afecte"
- Un patrimoni artístic L’encara incert futur de les pintures de Sixena: ¿tornaran a Aragó o seguiran al MNAC?