El magnat agreujarà la crisi dels aranzels amb Espanya
El Govern de Sánchez es prepara amb els seus socis europeus davant una eventual guerra comercial amb els Estats Units
Trump amb el multimilionari amo de Tesla, Elon Musk. | ALEX BRANDON / AP
Amb Joe Biden, el Govern d’Espanya tenia el camí de la relació bilateral expedit. Fins i tot en els moments de diferències notables, la cosa es resolia entre amics i sense grans enfrontaments. Així va passar quan el Govern de Pedro Sánchez va decidir bloquejar la contribució de la UE a la missió dels Estats Units contra els houthis, que atacaven vaixells al mar Roig com a càstig pels bombardejos d’Israel a Gaza. Biden va parlar amb Sánchez per telèfon de l’assumpte, però l’assumpte no va arribar a més. Quan Espanya va reconèixer l’Estat de Palestina amb altres socis europeus, la Casa Blanca va callar i va mostrar respecte al moviment com a part de la sobirania espanyola, es vantaven llavors fonts diplomàtiques. Tampoc va criticar públicament Washington els xocs del Govern espanyol amb Israel per les matances a Gaza. ¿Com haurien sigut aquests desacords amb Donald Trump a la Casa Blanca, un polític més assertiu, ràpid a les xarxes socials i imprevisible?
La bona notícia és que Espanya no serà prioritat per al republicà quan torni a la Casa Blanca el pròxim 20 de gener, per a bé o per a mal. Bona part del que afectarà el nostre país de la nova administració nord-americana serà compartit amb els altres socis europeus i gestionat al costat d’ells. La unió, més que mai, fa la força. I els 27 ja es corden el cinturó, perquè venen corbes. La UE va nomenar un equip de treball per preparar les contramesures. Li diuen l’equip Trump i està dirigit per l’espanyol Alejandro Caínzos, segons va avançar El Confidencial. Funciona des de l’estiu.
Guerra aranzelària
La principal amenaça que plana sobre Europa són els aranzels econòmics d’entre el 10% i el 20% que Trump ha promès imposar a tots els béns i mercaderies que importen els EUA. El cop per a l’economia europea es xifra en més de l’1%, és a dir, uns 180.000 milions d’euros. Però el cost real és molt difícil de calcular, perquè una vegada que es desencadena una guerra comercial el reguitzell de represàlies té un recorregut que és impredictible.
Espanya no estarà entre els cinc països més afectats de manera directa per uns potencials aranzels, apunten fonts coneixedores del Govern. Alemanya, sí. Trump té una espècie d’obsessió amb la indústria teutona, a la qual considera competidora.
Espanya, en qualsevol cas, té problemes evidents per tractar amb el futur Govern liderat per Donald Trump. El principal és la falta de sintonia política. I és bastant transversal: inclou des del PSOE i Sumar fins al PP. La Fundació FAES va qualificar de "mala notícia" l’elecció de Donald Trump. Entre altres coses, fa fort Vox, el partit ultra espanyol que es mimetitza amb el trumpisme en molts aspectes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- Un dret constitucional Els lloguers pugen en 23 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana
- Nou èxit per a ‘La fugida’
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Lengua catalana El "Diccionari de la llengua catalana" incorpora una nova paraula de només 3 lletres
- Aclariment en directe Gemma Nierga reconeix la mentida d'una convidada de '59 segons' que té un passat pertorbador a Telecinco: "No era veritat"