Les detonacions dels dispositius debiliten i humilien la milícia al Líban
La capacitat operativa del grup s’ha vist afectada, i la confusió i la paranoia dominen els seus membres, segons els analistes
És probable que Hezbol·là dediqui temps a esforços defensius i a localitzar llacunes de seguretat
Primer, van explotar els busques. Després, els walkie-talkies. Amb aquestes detonacions, s’esfumava part de la reputació de Hezbol·là. La milícia i partit polític libanès ha patit en tot just dos dies un dels atacs coneguts més grans en el seu gairebé mig segle d’existència. "Estem en territori desconegut", reconeix David Wood, analista sènior del Líban de l’International Crisis Group. L’excepcionalitat de l’agressió, que ha matat 26 persones i ferit més de 3.000, no ha evitat la tradicional resposta inicial del grup: venjança. Hezbol·là va prometre venjança contra Israel, "aquest enemic traïdor i criminal". Però és certament innegable que l’organització no és la mateixa després d’aquest atac.
Dos dies d’explosions de dispositius electrònics no només han deixat una reguera de víctimes mortals, sinó que també han marcat de per vida centenars de partidaris de Hezbol·là. Mancs o cecs, per molt que no fossin part de la seva força militar, aquests homes ja no compten amb les mateixes habilitats que fa 48 hores. Per això, sorgeixen els dubtes sobre les capacitats reals del grup per portar a terme la seva venjança.
El seu sistema de comunicació intern ha sigut severament danyat mentre els seus membres continuen desorientats, després de dos dies d’atacs inesperats. "Ningú ni cap lloc del món ha passat per un atac com aquest", diu Wood respecte a la gravetat de l’agressió i els riscos per a la ciberseguretat que això implica, dins i fora de les fronteres del Líban. "És un fet molt preocupant en si mateix", afegeix.
Nova estructura
Molts apunten que, abans de prendre represàlies contra Israel, probablement Hezbol·là dedicarà algun temps a repensar la seva estructura. Com que la comunicació és clau en qualsevol guerra, probablement els alts càrrecs del grup ja han llançat una investigació interna per esbrinar què va sortir malament i qui és el culpable dels errors fatals. L’atac atribuït a Israel va exposar la debilitat de Hezbol·là i va humiliar els seus líders, per la qual cosa hi haurà certa rendició de comptes per la bretxa més gran de seguretat que ha patit el grup des de l’inici dels enfrontaments fronterers dels últims 11 mesos.
"Hezbol·là farà una revisió massiva de les seves comunicacions internes, però, mentre presenta un nou enfocament de com comunicar-se fàcilment, això afectarà la seva capacitat operativa i militar en el camp de batalla", apunta Wood a EL PERIÓDICO.
"El partit va passar a utilitzar buscapersones perquè se’n va adonar que Israel estava obtenint informació d’intel·ligència al país a través de dades telefòniques i necessitava reconsiderar com es comuniquen els seus membres entre si, però això va resultar no funcionar", afegeix l’analista del Líban. És probable que Hezbol·là dediqui ara molt temps a esforços defensius, localitzant les llacunes de seguretat, identificant els responsables i investigant en profunditat la cadena de subministrament dels dispositius.
Notícies relacionadesAlguns experts ja s’atreveixen a qualificar l’operació atribuïda a Israel com la d’"el 7 d’octubre de Hezbol·là". Les errades de seguretat patides pel grup libanès són equiparables a les que va patir el seu enemic israelià durant la tardor passada, quan Hamàs es va infiltrar a les comunitats del sud del país, i va matar gairebé 1.200 persones. En aquests 11 mesos d’enfrontaments, Hezbol·là ha perdut molts líders i combatents a través d’assassinats selectius d’alta precisió. Per això, aquests atacs sorprenen tant.
"Si l’objectiu és tenir un impacte en el suport a Hezbol·là, la història mostra que això no ha passat en el passat; més aviat, podria tenir l’efecte contrari", reconeix Wood. Tot i que continuen quedant moltes incògnites per descobrir, sembla que aquest atac havia de ser la primera part de l’operació israeliana que donaria lloc a la guerra total entre Hezbol·là i Israel. El suposat descobriment de la manipulació dels dispositius electrònics va forçar els israelians a fer-los explotar. Pot ser que l’objectiu de despistar abans d’una ofensiva bèl·lica fos rebutjat, però, per ara, l’agressió sí que ha tingut un greu impacte psicològic en l’organització. La paranoia i la sospita s’han estès per tot el país.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
-
Ofert per
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres