Albares desvincula l’ambaixador espanyol de la coacció a l’opositor
El diputat del PP González Pons afirma que el Govern espanyol "està implicat en el cop d’Estat que s’ha produït" a Caracas
Per al Partit Popular és la foto de la ignomínia diplomàtica i s’hauria de resoldre amb la dimissió del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares. Per al Govern, per la seva banda, es tracta d’un acte humanitari a petició de l’afectat i sense cap contrapartida política. D’una banda es veu Edmundo González firmant un document que ha confirmat que es tractava d’un compromís sota coacció per reconèixer Nicolás Maduro com a guanyador de les eleccions de Veneçuela del passat 28 de juliol. De l’altra dos representants del règim: el president de l’Assemblea veneçolana, Jorge Rodríguez, i la seva germana i vicepresidenta del país, Delcy Rodríguez.
El lloc és una habitació de la residència de l’ambaixador espanyol a Caracas, Ramón Santos. Ell és l’home que apareix amb una camisa blanca amb caputxa. Segons l’oposició, estava permetent la intimidació del "president electe" de Veneçuela per sortir del país per membres del règim. En paraules del responsable de l’àrea internacional del partit, Esteban González Pons, l’Executiu de Pedro Sánchez està "implicat en el cop d’Estat que s’ha produït" a Caracas.
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat la dimissió d’Albares, però l’inquilí del Palau de Viana es defensa: "Feijóo hauria de desautoritzar el diputat [Pons] que està calumniant el servei exterior d’Espanya, irreprotxable, que treballa a favor de la pau, de la democràcia i de la llibertat", va dir ahir el cap de la diplomàcia espanyola a Brussel·les. "Que el PP respecti la decisió que va prendre Edmundo González i les circumstàncies tan difícils en què les va haver de prendre. Ell em va agrair la tasca del Govern. Espanya no té absolutament res a veure amb cap tipus de negociació o document que hi hagi hagut entre ells", va afegir.
La sala
Visiblement irritat, Albares va insistir que la presència de l’ambaixador a la sala on es va firmar l’acord no significa que hi hagués intervenció de la diplomàcia espanyola en l’acord entre les parts. "El que hem vist és que compartien un mateix espai físic: només hi ha un saló, era la mateixa casa", va dir. Ramón Santos tenia ordres estrictes de no immiscir-s’hi i les va complir, segons va confirmar el ministre després de parlar-hi. "Nosaltres hem permès a Edmundo González, només faltaria, total llibertat per rebre i trobar-se amb qui volgués. El que sí puc assegurar és que ningú hi va anar a sol·licitud del Govern d’Espanya. El que hagi pogut firmar o no Edmundo González els correspon a ells".
González va fugir a Espanya des de l’ambaixada espanyola el 8 de setembre. La Fiscalia veneçolana havia presentat greus càrrecs contra ell per publicar les actes que l’assenyalen guanyador de les eleccions i va demanar empara al nostre país. El Govern el va portar en un avió i li va oferir asil polític. Des d’aleshores, PP i Vox critiquen el moviment com un favor del Govern a Maduro. Moncloa al·lega que va ser el polític veneçolà el que va sol·licitar ajuda i que qualsevol altra opció incompliria els compromisos humanitaris d’Espanya.
-
Ofert per
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres