El conflicte del Pròxim Orient

Israel i Hezbol·là eleven la tensió amb l’intercanvi de foc més gran en 20 anys

Almenys tres persones han perdut la vida al costat libanès, malgrat que el llançament de projectils s’ha limitat a posicions militars, segons asseguren des dels dos bàndols

El Govern de Netanyahu manté el seu equip negociador al Caire malgrat l’últim xoc 

Israel i Hezbol·là eleven la tensió amb l’intercanvi de foc més gran en 20 anys
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El moment semblava haver arribat. Israel i Hezbol·là es van enfrontar diumenge a la matinada en el xoc més gran entre els dos actors en més de dues dècades, que amb prou feines va durar quatre hores. L’Exèrcit israelià va llançar un atac preventiu contra el Líban després d’identificar que la milícia libanesa "s’estava preparant per llançar un atac extensiu contra Israel". Així ho va confirmar Hezbol·là a l’anunciar que havia llançat un atac a gran escala amb avions no tripulats i coets contra Israel en resposta a la mort de Fuad Shukur, el número dos del grup assassinat a Beirut a principis de juliol. Després que Hezbol·là anunciés el final de "la primera fase" de la resposta, que "va acabar amb èxit", Israel va decidir enviar el seu equip negociador al Caire per continuar amb les converses per un alto el foc. Als enfrontaments, que es van saldar amb tres víctimes mortals al costat libanès, no es va creuar cap línia vermella.

La milícia libanesa va anunciar en un comunicat que l’atac tenia per objectiu "casernes i posicions israelianes, per tal de facilitar el pas de drons cap a un objectiu en profunditat". Hezbol·là va afirmar haver disparat "més de 320 coets Katyusha", uns llançacoets múltiples que llancen artilleria amb més rapidesa, contra 11 posicions diferents, entre les quals només es compten posicions militars. Pel costat israelià, un centenar d’avions de combat van atacar simultàniament els objectius de Hezbol·là al sud del Líban. Segons l’Exèrcit israelià, la majoria dels llançacoets atacats apuntaven al nord, malgrat els clamors de venjança del grup libanès contra el centre d’Israel. El diari The New York Times va afirmar que es van destruir unes 6.000 plataformes de llançament, la majoria de les quals llançaven coets de curt abast.

A mig matí d’ahir semblava que l’intercanvi havia acabat, i les dues parts van afirmar que només havien apuntat a objectius militars. Almenys tres persones van morir als atacs contra el Líban, mentre que no hi va haver informes de víctimes a Israel.

Estat d’emergència

Les sirenes antiaèries no van deixar de sonar ahir a tot el nord de l’Estat hebreu, on el servei d’emergències Magen David Adom va elevar "el seu estat d’alerta al nivell més alt arreu del país". Malgrat que el cel estava més tranquil, la situació va continuar sent tensa. Tota activitat a l’aeroport Ben Gurion de Tel Aviv va ser suspesa durant una hora. Al Rafic Hariri de Beirut, algunes companyies també van cancel·lar els seus vols ahir.

El ministre de Defensa israeliana, Yoav Gallant, va anunciar que estenia l’estat d’emergència a tot el país poc després que l’Exèrcit anunciés els atacs al Líban, davant el temor d’un atac contra la població civil. "Els nostres sistemes de defensa aèria, els vaixells de l’Armada i els avions de la Força Aèria estan protegint el cel del país, identificant i interceptant amenaces i atacant en qualsevol lloc del Líban on sigui necessari eliminar amenaces i atacar Hezbol·là", va dir el portaveu de l’Exèrcit, el contraalmirall Daniel Hagari. Els atacs preventius contra Hezbol·là "no són el final de la història", va dir per la seva banda el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. "Israel està assestant cops sorprenents i contundents a Hezbol·là; [Hasan] Nasrala a Beirut i [l’aiatol·là Ali] Jamenei a Teheran haurien de saber que aquest és un altre pas al camí cap al canvi de la situació al nord", va afegir abans de la reunió setmanal amb el seu gabinet. Amb prou feines unes hores després de l’atac de Hezbol·là, l’Exèrcit israelià va retirar les restriccions de seguretat de la majoria de zones.

Discurs de Nasrala

Notícies relacionades

Hezbol·là va reiterar l’"èxit" de la seva operació en un nou comunicat, defensant que tots els drons planejats van ser llançats "a l’hora programada i des de les plataformes de llançament programades", i que van poder travessar la frontera cap als objectius identificats. Per refutar les "acusacions" israelianes d’un atac "preventiu" que hauria "interromput" les operacions del partit, el líder Hasan Nasrala va oferir un discurs al final del dia en què va confirmar que l’objectiu principal era la base israeliana de Gilot, als suburbis de Tel Aviv.

Nasrala va dir que van controlar l’abast de la resposta a l’assassinat de Shukur per evitar objectius civils. "Cap dels nostres míssils de precisió o estratègics ha resultat danyat als atacs israelians", va afegir, afirmant que el grup "no tenia previst disparar contra objectius a Tel Aviv", incloent-hi l’aeroport de Ben Gurion i el Ministeri de Defensa d’Israel. "Avaluarem l’impacte de l’operació: si els resultats no es consideren suficients, respondrem en una altra ocasió", va acabar dient.