Nova etapa al Regne Unit

Starmer busca acostar-se a la UE però insisteix en els pilars del Brexit

El ministre d’Exteriors visita Alemanya, Polònia i Suècia en el seu primer viatge oficial

Starmer busca acostar-se a la UE però insisteix en els pilars del Brexit
1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer, ha iniciat un acostament amb la Unió Europea pocs dies després de la seva aclaparadora victòria en les eleccions. Han sigut alguns els ministres del seu acabat de nomenar Govern els que han obert la porta aquest cap de setmana a nous acords amb Brussel·les en matèria de comerç, seguretat, defensa, energia i fins i tot en el control migratori. Els laboristes creuen possible millorar els pactes existents, tot i que han insistit en la seva intenció de mantenir el país fora del mercat únic i de la unió duanera.

Mostra d’aquest intent d’acostar postures ha sigut la gira per diversos països europeus del ministre d’Exteriors, David Lammy, que ha visitat Alemanya, Polònia i Suècia, en el que ha sigut el seu primer viatge oficial en el càrrec. "S’han d’entaular converses amb Europa i trobar aquestes qüestions d’interès mutu. La meva esperança és que, una vegada que els nous dirigents europeus estiguin plenament operatius, puguem avançar amb una declaració conjunta d’algun tipus, va assegurar Lammy en declaracions al diari The Guardian. La principal prioritat és arribar a acords en matèria de seguretat, tot i que el ministre també confia a reforçar la cooperació en l’àmbit de la transició ecològica, l’accés a minerals crítics o el control de la immigració irregular.

Notícies relacionades

El nou ministre de Comerç, Jonathan Reynolds, també ha obert la porta a nous acords en matèria comercial. "Vam fer bé a respectar el Brexit durant la campanya i a no revisar els arguments constitucionals. Però pel que fa al comerç, tenim els mateixos estàndards que la Unió Europea en l’àmbit de l’alimentació. Si podem vendre més whisky o més salmó a un mercat tan important per a nosaltres, per descomptat hauríem d’explorar una oportunitat així", va assegurar diumenge a Sky News.

Tant Londres com Brussel·les sí que han mostrat més entesa en les negociacions sobre el futur de Gibraltar. Lammy va mantenir una primera conversa aquest cap de setmana amb el seu homòleg espanyol, José Manuel Albares, en la qual tots dos van mostrar la seva disposició a estrènyer llaços en matèria social i comercial i a aconseguir un acord per integrar el territori britànic a l’espai europeu i demolir el reixat que el separa del Camp de Gibraltar.