Modi fa una crida a la pau i retreu a Putin la mort de nens a Ucraïna
Els dos mandataris aborden a Moscou un pacte a llarg termini per mantenir el subministrament de petroli rus a l’Índia a preus reduïts
En la seva primera visita a Moscou des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, el primer ministre indi, Narendra Modi, va buscar estrènyer vincles amb Vladímir Putin, amb qui comparteix interessos i punts de vista. Però també va traslladar al president rus que la "guerra no és la solució" i que la mort de "nens innocents" és "dolorosa" i "aterridora", un dia després de l’atac de l’Exèrcit del Kremlin contra un hospital infantil de Kíiv. Tot i que Modi també va censurar l’ajuda militar que Occident brinda a Ucraïna: "Les bombes, els míssils, els rifles no poden garantir la pau".
"Ja sigui una guerra, un conflicte o un atac terrorista, qualsevol persona que creu en la humanitat pateix quan es perden vides", va dir Modi. "Però quan moren nens innocents, el cor sagna i aquest dolor és molt aterridor", va afegir el primer ministre indi, que ja va criticar les accions de Rússia a Ucraïna el setembre del 2022 a l’afirmar que "avui no és una era de guerra".
Durant la reunió feta ahir, els dos mandataris van intercanviar de manera oberta opinions sobre un possible pla de pau, una conversa que el Kremlin ha vist amb bons ulls per la bona sintonia russo-índia. En la proposta de pau que va anunciar el 14 de juny, Putin demanava que Kíiv retiri les seves tropes de les regions annexionades per Rússia de Donetsk, Luhansk, Zaporíjia i Kherson, incloent les parts que Ucraïna controla actualment, a més de reconèixer Crimea com a part de Rússia. Moscou es va annexionar aquesta península unilateralment el 2014.
A més, també va reclamar que Ucraïna accepti un estatus neutral, no-alineat i lliure d’armes nuclears. Kíiv ja va respondre per boca de Volodímir Zelenski, el president, que va apuntar que "només el poble ucraïnès pot decidir si el país pot unir-se a l’OTAN sense perdre territoris".
Hidrocarburs
Però l’assumpte més candent de la trobada va ser el subministrament d’energia i hidrocarburs. Putin i Modi busquen un pacte a llarg termini per garantir el subministrament ininterromput de petroli de Rússia a l’Índia a preus reduïts en el context de l’augment de les exportacions d’energia russa al país. Moscou busca d’aquesta manera substituir els clients occidentals, que va perdre majoritàriament el 2022 quan va començar la guerra. A més dels hidrocarburs, l’energia nuclear va ser un altre dels temes tractats. Tal com recull l’agència de notícies russa TASS, el director general de Rosatom, la Corporació Estatal d’Energia Nuclear, Aleksei Lijatxov, es pronunciat a favor de cooperar junts en equipament nuclear d’última generació. Tot i que sobre el subministrament d’hidrocarburs no es va firmar ahir cap acord, sí que es van segellar altres documents relacionats amb la cooperació a Extrem Orient, el foment de les inversions mútues, la cooperació en l’àmbit del medi ambient i el canvi climàtic, la investigació polar i oceànica, entre altres sectors.
Primer viatge oficial
Es tracta del primer viatge oficial del líder indi des de de les eleccions parlamentàries d’aquest any, en les quals el seu partit va obtenir de nou la victòria. Les postures de tots dos són pròximes tant en relacions internacionals com en política interna, ja que tots dos són obertament nacionalistes i consideren la religió, ortodoxa a Rússia i hinduisme a l’Índia, com un dels pilars de la societat.
No obstant, malgrat els punts en comú, un dels temes per discutir en la reunió que van mantenir era una mica més tens, el reclutament de ciutadans indis per part de l’Exèrcit rus per a la guerra a Ucraïna, una cosa que no és del grat de Nova Delhi. Mitjans indis afirmen que almenys dos d’ells han mort en el camp de batalla i els familiars d’altres que es troben al front demanen a l’Executiu indi que els portin de tornada a casa. Putin es va comprometre que les desenes d’indis reclutats enganyosament puguin tornar a casa "al més aviat possible", segons va anunciar el secretari de Relacions Exteriors indi, Vanay Kwatra.
L’ONU assenyala Rússia en l’atac a l’hospital
Una anàlisi preliminar realitzada per l’ONU suggereix que l’atac de dilluns contra un hospital infantil a la capital d’Ucraïna, a Kíiv, va ser realitzat amb un míssil rus. L’atac, a plena llum del dia, va ser part d’una sèrie de bombardejos que van matar almenys 44 persones a tot Ucraïna, inclosos nens. Per la seva banda, el Kremlin va negar des del primer moment haver atacat l’hospital infantil i va culpar de l’impacte un error propiciat en el sistema antimíssils ucraïnès.
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- José Durán: "Vaig portar el meu fill a entrenar i va morir als meus braços"
- "No tenim perdó, però ara sé el mal que vaig fer"
- La crisi climàtica es confirma des de l’espai exterior
- Janet Sanz: "Negar els efectes de la superilla hauria de ser un delicte"