Meloni pateix els envits dels seus socis fora i dins d’Itàlia

Salvini assegura que si la primera ministra recolza Von der Leyen a la Comissió Europea assistirà al "començament del seu final"

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni / ROBERTO MONALDO / LAPRESSE

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Va guanyar les eleccions europees del passat 9 de juny i va celebrar un G-7 al sud d’Itàlia que la va col·locar al centre de l’escena mundial. Tot semblava anar vent en popa per a Giorgia Meloni. Però des d’aleshores ha sigut tot al revés: a la primera ministra italiana només li han arribat males notícies. El primer va ser la seva exclusió del repartiment dels alts càrrecs de la Unió Europea. L’últim, la decisió del mandatari hongarès de crear un nou grup europeu d’extrema dreta, Patriotes per Europa, que no només li ha robat Vox, que anteriorment formava part de Reformistes i Conservadors Europeus (ECR), la formació que lidera Meloni a Europa, sinó que també allà s’han mudat la francesa Marine Le Pen, la cap de Reagrupament Nacional, i Matteo Salvini, el de la Lliga, que prèviament es trobaven a Identitat i Democràcia (ID).

Dues setmanes fatídiques

Amb aquest preàmbul, debilitada ECR i debilitada Meloni, la mandatària italiana no ha trigat gaire a convertir-se en carn de canó. Tot ha transcorregut en el temps rècord d’unes dues setmanes. I el més aguerrit en atacar-la ha sigut precisament Salvini, conscient també que ell continua sent un dels socis sèniors de la coalició que permet que Meloni estigui en el poder.

Després de mesos en què el leguista es va erigir en competidor intern, Salvini ha redoblat l’aposta a l’amenaçar aquesta setmana Meloni pel seu eventual suport a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. "Un sí a Ursula és el començament del seu final", ha amenaçat Salvini.

Notícies relacionades

S’ha consumat d’aquesta manera un dels escenaris sospitats després dels comicis europeus en els quals el líder de la Lliga va quedar a més en tercera posició dins del bloc de dreta, avançat fins i tot per un altre rival intern, la formació d’Antonio Tajani, Forza Italia (que semblava destinat a la desaparició després de la mort del seu fundador, Silvio Berlusconi).

Lluny d’això, fins i tot des del seu paper d’animal ferit però perillós, Salvini continua diàriament desbaratant les cartes, i fins i tot acaba de donar ell mateix el provocador anunci que un dels aeroports de Milà podria passar a dir-se Silvio Berlusconi.