Maduro dispara la tensió amb insults als seus contrincants

El líder veneçolà recorre al llenguatge de trinxera davant uns sondejos desfavorables

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Quan queden 19 dies per a les eleccions presidencials, Nicolás Maduro, president de Veneçuela, ha ampliat el repertori d’invectives destinades als seus adversaris. Ja no es tracta només d’alertar sobre el perill del "feixisme" i de l’"oligarquia". El seu principal rival, Edmundo González Urrutia, de 74 anys, va passar a dir-se "el vell decrèpit del capitalisme salvatge". La dirigent de dretes María Corina Machado, la seva principal valedora als carrers de nombroses ciutats veneçolanes, és, per la seva banda, una "vella decrèpita". Alguns analistes es van preguntar si els nous insults són un símptoma de preocupació personal de cara al 28 de juliol.

El madurisme desacredita les enquestes que afavoreixen el candidat de la Plataforma Democràtica Unitària (PUD). El mateix president, que fa 10 anys que habita el Palau de Miraflores, també. Maduro ocupa tots els fronts de la trama veneçolana: es reuneix amb pastors evangèlics per buscar la seva benedicció celestial o anuncia sorprenentment que es reprenen les negociacions amb els EUA. Alterna alhora el llenguatge de trinxera amb l’exercici de la banalitat. "Karol G em va enviar una cançó per a la meva campanya", va dir, durant un dels seus mítings.

El candidat es mou al compàs de les seves noves promeses de ventura. "Obrirem les portes a una època bonica, de felicitat i sobirania. Veneçuela necessita una nova revolució i jo la faré amb el suport del poble". Alhora, insinua el seu garrot verbal.

Desafiament opositor

Notícies relacionades

González Urrutia no va passar per alt el greuge: "Construirem un país on el president no insulti". Les mobilitzacions que encapçala sorprenen propis i també estranys. Rafael Céspedes va ser assessor d’Hugo Chávez en els comicis de 1998. Si bé va trencar immediatament amb el bolivarià, troba un parentiu entre les escenes inaugurals del chavisme i el que passa amb l’abanderat de la PUD. "Penso que va ser una peça ben escollida. La seva feina sembla una obra de teatre, perquè ell és una cosa, però encarna María Corina", assegura Urrutia.

Machado no va poder competir, malgrat haver guanyat les primàries opositores l’octubre passat. Una maniobra judicial la va deixar fora de camí. No obstant, la líder de Vente Venezuela va decidir traslladar el seu capital polític a l’exdiplomàtic, sorprenentment esdevingut contendent de Maduro. Part d’aquesta tasca sembla haver-se realitzat. Machado va assegurar que s’han creat milers d’agrupacions a tot el territori, anomenades comanditos, per sostenir les aspiracions electorals de González Urrutia. "Els veneçolans saben com organitzar-se per defensar-se".