Guerra d’Ucraïna

La UE castiga ara el gas liquat rus en la seva nova ronda de sancions

La UE castiga ara el gas liquat rus en la seva nova ronda  de sancions

John MACDOUGALL / AFP

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de més de mes i mig de negociacions, els ambaixadors permanents de la Unió Europea (UE) van aprovar ahir el catorzè paquet de sancions contra Rússia des que envaís Ucraïna i que inclou, per primera vegada, mesures contra el lucratiu negoci del gas natural liquat (GNL) rus, amb l’objectiu de castigar la reexportació cap a tercers països des dels ports europeus i limitar els ingressos del Kremlin, tot i que els estats membre sí podran continuar important GNL de Rússia. "És una ronda potent i substancial" que augmentarà "l’impacte de les sancions existents i tancarà buits legals", va celebrar la presidència belga del Consell de la UE.

"Aquest contundent paquet impedirà encara més a Rússia l’accés a tecnologies clau i la privarà de més ingressos energètics", va afegir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. La decisió va ser possible després que Hongria i Alemanya, l’últim país en retirar la seva oposició, aixequessin les seves últimes reticències per diferents motius. En el cas hongarès, per la seva oposició general a l’estratègia de sancions contra el Kremlin, que considera perniciosa, i en l’alemany, pels efectes de les noves decisions sobre les empreses i la indústria del país.

Notícies relacionades

Dependència europea

La pressió per incloure el gas rus entre els productes sancionats ha anat en augment, tot i que fins ara i malgrat la petició explícita del Govern de Volodímir Zelenski i de molts estats membres, sempre havia quedat al marge a causa de la dependència del gas rus. De fet, les noves restriccions seguiran sense afectar la majoria de les exportacions del GNL a la UE, al contrari del que passa amb el carbó o el petroli. La principal novetat, no obstant, és que inclou per primera vegada mesures que afectaran les importacions, les inversions i els transbordaments de gas als ports europeus.