Drama migratori

Un naufragi entre Grècia i Itàlia deixa prop de 60 desapareguts

Dotze migrants van ser rescatats de l’embarcació, que havia salpat des de Turquia, tot i que una dona va morir poc després

Un naufragi entre Grècia i Itàlia deixa prop de 60 desapareguts
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Al voltant de 60 migrants van desaparèixer ahir al mar després d’un altre tràgic naufragi al Mediterrani, segons van informar durant la jornada els mitjans de comunicació italians. La notícia de la nova tragèdia –tot i que no la xifra– va ser així mateix confirmada per la Guàrdia Costanera italiana, segons la qual des de la nit de diumenge continuen actives les operacions de recerca i rescat d’un petit veler, que hauria salpat des de Turquia en direcció a terra comunitari.

"L’operatiu va començar després d’una trucada de socors d’una nau francesa. [Aquest vaixell] navegava a unes 120 milles de les costes italianes, en el límit de la zona SAR (recerca i rescat) entre Grècia i Itàlia", van afirmar els guardacostes transalpins. La nau, "després d’haver assenyalat [la presència del] veler gairebé enfonsat, va rescatar uns 12 migrants", segons van afegir les mateixes fonts.

Ampli desplegament activat

"Després de rebre la trucada de socors [...], la Guàrdia Costanera va enviar immediatament fins al lloc dos mercants que navegaven pels voltants, un avió ATR42 i les llanxes patrulleres CP305 i CP326 que eren a Calàbria", van explicar, detallant l’operatiu d’emergència. "Al lloc també hi van intervenir unitats de Frontex [l’agència de control de fronteres de la Unió Europea]", van precisar les mateixes fonts.

El desplegament de rescat va permetre així el trasllat dels 12 migrants –sobretot, afganesos, iranians i kurds– fins a la costa italiana, tot i que una dona no va aconseguir sobreviure i va morir poc després de ser rescatada. Els supervivents, en canvi, van relatar el que havia passat a la resta d’integrants del vaixell enfonsat, en un ressò de les ja conegudes tragèdies que es repeteixen una vegada i una altra des de fa ja dècades al Mediterrani amb l’arribada massiva d’embarcacions.

Notícies relacionades

Tant és així que un dels últims grans naufragis es va produir tan sols el mes d’abril passat, quan nou persones, entre les quals un nadó de tan sols uns quants mesos, van ser trobades mortes després de morir ofegades al Mediterrani central després de bolcar la seva barca.

En un altre apartat, en la mateixa jornada d’ahir, el vaixell Ocean Viking de l’ONG SOS Méditerranée va rescatar 54 migrants més (dels quals 28 eren menors no acompanyats) a la SAR de Líbia, fet que també demostra la vigència de les rutes marítimes del Mediterrani central i oriental. En aquest context, Metges sense Fronteres (MSF) ja ha ofert donar assistència psicològica als que han aconseguit arribar a terra.